Bonny en Gem kijken terug op hun café Ome Cor als een fantastisch avontuur.
Bonny en Gem kijken terug op hun café Ome Cor als een fantastisch avontuur. Foto: aangeleverd

‘Hé hoe is ut?’ horen we voorlopig niet meer

Algemeen

UITGEEST - Op vrijdag 23 december vond de laatste vrijdagmiddagborrel plaats bij café Ome Cor aan de Middelweg, daarna ging de knip op de deur voor altijd. “Om twee uur ’s nachts liepen de laatste trouwe gasten huilend het café uit, het was emotioneel maar ook heel mooi om zo af te sluiten”, aldus Bonny Scholten die samen met haar man Gem ruim 3,5 jaar aan het roer stond van het gezellige dorpscafé.

Door de tamtam ging het verhaal over de sluiting al snel een eigen leven leiden: er zou weleens worden geknokt aan de bar, het echtpaar zou zijn afgestevend op een faillissement en zo waarden er nog meer indianenverhalen rond in het dorp. Bonny glimlacht: “Er zijn veel tegenslagen geweest die wij allemaal met glans hebben doorstaan en daar zijn we trots op. Van knokken of een faillissement is gelukkig absoluut geen sprake.”

Voor gek verklaard
Toen Bonny en Gem, beiden zonder horecaervaring, het café 3,5 jaar geleden wilden openen werden zij door veel mensen voor gek verklaard. De droom van Bonny en Gem was om een gezellig café te realiseren, gewoon lekker dorps en laagdrempelig. Ze zagen het uitbaten van het café als hobby: beiden behielden hun baan ernaast. In september 2019 was het zover: het bord van De Bonte Vivant maakte plaats voor die van Ome Cor en als snel wisten veel Uitgeesters de weg naar de veelgeprezen vrijdagmiddagborrel te vinden.
Na een half jaar kwam de eerste fikse tegenslag: de lockdown. Het café moest noodgedwongen sluiten en toen andere cafés weer op 1,5 meter open mochten bleef Ome Cor dicht: “In ons kleine café had 1,5 meter geen zin, dan zou er niemand in passen”, zo legt Bonny uit. Daarop volgde nog een lockdown en tot overmaat van ramp kreeg Gem een fikse hernia. “Hij wordt ook wel mister Sunshine genoemd maar toen hij met de kermis alleen op een kruk achter de muntenverkoop kon zitten zag ik hem voor het eerst sacherijnig”, aldus Bonny.

Een begrip
De tegenslagen ten spijt heeft het stel ook hele fijne herinneringen aan de ‘Ome Cor’-tijd. Bonny blikt bijvoorbeeld terug naar de Rockcafé reünie waarbij er verschillende bands optraden, maar ook naar de kermis en naar Koningsdag. “En natuurlijk naar hoe creatief wij werden in coronatijd: we gingen borrelplanken bezorgen en we realiseerden een terras in Caribische stijl”, aldus Bonny. Helaas zorgde het laatste voor kwaad bloed bij enkele buren wat zelfs resulteerde in valse meldingen van geluidsoverlast terwijl de muziek niet eens aan stond, en uiteindelijk in een hoorzitting bij de gemeente. Toch was dit alles niet de druppel om de stekker eruit te trekken. “De bierprijzen die omhoog moesten, daarbij de hoge energiekosten en dan ook nog het feit dat het niet meer te combineren was met onze banen hebben ons doen besluiten dat we dit niet meer wilden. We zijn in gesprek gegaan met onze huurbaas en hij toonde alle begrip. Café Ome Cor is voor ons een groot avontuur geweest en we zijn er trots op dat we van niets iets hebben gemaakt”, aldus Bonny.

Als menig persoon zich de naam van De Bonte Vivant niet meer kan herinneren en de shirts van café Ome Cor inmiddels een collector’s item zijn geworden dan heb je als uitbater duidelijk bijgedragen aan de historie van de horeca in Uitgeest: café Ome Cor werd een begrip in slechts 3,5 jaar tijd.

Tekst: Margreeth Anema

In slechts 3,5 jaar werd café Ome Cor een begrip in Uitgeest.
Afbeelding
Uitgeest herdenkt omgekomen Amerikaanse soldaten uit WO2 3 uur geleden
Afbeelding
Thema-avond Autisme en Genderidentiteit 7 uur geleden
Afbeelding
Grote sein- en wisselstoring Amsterdam en omgeving 9 uur geleden
Afbeelding
Buona Sera organiseert reünie 2 feb, 09:56 10
Afbeelding
Blije gezichten tijdens kennismakingsavond Blijer Uitgeest 1 feb, 17:00
Afbeelding
Kindcentrum Cornelis klaar voor 'wereldse' toekomst 1 feb, 14:00
Afbeelding
Over schermen 1 feb, 12:00
Afbeelding
Transitiecafé Circulaire Economie op 3 februari 1 feb, 09:58
Afbeelding
Open Dag op het Jac. P. Thijsse College 31 jan, 16:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst Grip op je knip 31 jan, 12:00
Afbeelding
Expositie 'Kleed je goed!' in beeld video 31 jan, 09:57
Afbeelding
Politieberichten 30 jan, 13:15