Een nostalgische trip door 'Memory Lane'
Een nostalgische trip door 'Memory Lane' Foto: Anita Webbe

Eerste Platenbeurs in Uitgeest: een feestje van herkenning

Algemeen

UITGEEST – “Oh jaaaa, moet je deze ’s zien… weet je nog?” 
De allereerste Platenbeurs in Dorpshuis de Zwaan die op 30 december jl gehouden werd, blijkt een groot succes. Het scoren van oude Lp’s en singles in combinatie met gezellige muzikale omlijsting, verzorgd door DJ Jack, werd de platenbeurs door de vele bezoekers aan Dorpshuis de Zwaan ervaren als een feestje van herkenning en nostalgie.

De vele bezoekers, al dan niet met rugzak en/of ‘boodschappenlijstje’, struinen gretig langs de enorme hoeveelheid singles en lp’s. Wereldberoemde artiesten als Elvis, The Cats, Patricia Paay, The Beegees, The Babies, Neil Diamond, The Beatles onder andere stonden keurig rechtop en op volgorde. Aan de piepjonge koppies op de covers dateren de Lp’s en singles van zo’n vijftig jaar geleden.

Opvallend waren enkele jonge bezoekers, tussen de toch hoofdzakelijk mannelijke bezoekers van middelbare leeftijd, zoals de 19 jarige jongedames Quirine en Cathelijne uit Uitgeest. Zij scoorden beiden een LP uit de jaren ’70. “Wij hebben een platenspeler, bovendien houden we van de muziek uit die tijd. Dus we vinden het top dat er nu een platenmarkt georganiseerd wordt in Uitgeest. Het mooie van muziek op vinyl luisteren? Ten eerste moet je er moeite voor doen om de plaat op te zetten, waardoor je nóg bewuster naar de muziek gaat luisteren”.

Hobby-dj Jack Huibers draait vandaag muziek uit de Top 2000, ook met behulp van een platenspeler en vinylplaten uiteraard. “Ik draai al zo’n 40 jaar in Broek op Langedijk voor een plaatselijke jeugdvereniging ik speel zelf Lap Steel Gitaar en heb eigenhandig een lichtorgel gemaakt ,” vertelt de 68 jarige dj trots. “Qua muziek ben ik breed georiënteerd, maar favoriet is toch wel de muziek uit de 70’s en 80’s.”

Bij Jan Pieters, de organisator van de Platenmarkt, zijn niet alleen zijn grammofoonplaten gemiddeld 50 jaar oud. “Ook mijn apparatuur maar ik vind het helemaal fantastisch! Toen ik 10 jaar oud was is mijn interesse voor muziek gewekt. Shocking Blue was mijn eerste plaatje. Voornamelijk gekocht voor de cover, waar de zangeres Mariska Veres zo leuk op stond,” geeft de organisator lachend toe. “Door de jaren heen heb ik in mijn garage zo’n 20.000 platen verzameld. Nog altijd koop ik zelf graag LPs en singles op. Het gaat mij er vooral om dat zowel de hoes als de plaat gaaf is en niet beschadigd. Soms betaal ik enkele honderden euro’s voor een klein stapeltje vinyl.
Heb ik dubbele, dan houd ik het mooiste exemplaar zelf en verkoop de ander. Op deze beurs bied ik zo’n 3000 singles en platen te koop aan”. Op de vraag waarom hij grammofoonplaten verzamelt zegt de organisator: “Het geluid van een grammofoonplaat is gewoon mooier en completer. Dat komt door de grotere groeven waarmee de muziek beter is opgeslagen. Bij een cd zijn de groeven kleiner waardoor je de hoge en lage tonen wegvallen.”

Jan vindt het erg leuk om platenbeurzen te organiseren. “Het gaat me vooral om de sfeer en de gezelligheid. Bezoekers zijn altijd blij bij het zien van de oude Lp’s en singles. Een feestje van herkenning als men roept: ‘Oh ja deze draaiden we op onze bruiloft, uitvaart’ enz. Herinneringen komen boven en vaak komen de verhalen los. Dát maakt het zo leuk! Ook deze platenmarkt is zeker geslaagd en voor herhaling vatbaar, sowieso weer rond deze tijd en misschien ook ergens in juni.” zo besluit de organisator. “Een muziekverzamelaar kun je immers toch niet een heel jaar laten wachten?”

Tekst: Anita Webbe

Quirine en Cathelijne blij met hun lp's uit de jaren '70.
Veel belangstelling voor het nostalgische vinyl in Dorpshuis de Zwaan
Afbeelding
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 1 uur geleden
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 5 uur geleden 1
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 7 uur geleden
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel gisteren
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00 1
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 15 apr, 10:00
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 15 apr, 10:00
Aanleg en het onderhoud van twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen door Tennet.
Belemmeringswet Privaatrecht 15 apr, 09:00
Grutto's plasdras.
Weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 14 apr, 16:00
Vanaf het water heb je een mooie kijk op de omgeving. Kano je ook een keer mee?
Kano je woensdagavond 17 of 24 april eens mee? 14 apr, 10:00
Oplaadpalen bij bedrijf.
Volg op donderdag 23 mei digitale bijeenkomst zero-emissie zones 13 apr, 15:00
Digitale krant