Afbeelding
Foto: Monique de Jager

Expo ‘kleed je goed!’ in Huis van Hilde

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Wat kunnen we leren van hoe men zich vroeger kleedde om nu duurzamere kledingkeuzes te maken? Dat leer je in de expositie ‘Kleed je goed!’ die vanaf zaterdag 24 december te bezoeken is in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.

Goede keuzes
Bijna iedereen vindt het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar eerst over na te denken. De kledingindustrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Om één spijkerbroek te maken is er bijvoorbeeld 7.000 liter water nodig. Veel nieuwe kleding wordt van synthetische (niet natuurlijke) stoffen gemaakt. Ook dat is niet zo verstandig: dat levert namelijk veel microplastics op die in het milieu terechtkomen (plastic soep!). Er wordt sowieso veel te veel kleding gemaakt. Ladingen vol bijna of zelfs nooit gedragen kleren eindigen soms op kledingbergen elders. In de expo Kleed je goed! ontdek je via feiten en opdrachten welke goede keuzes je kan maken als het om kleding gaat.

Belevenisroute
Wat dragen de mensfiguren in Huis van Hilde bijvoorbeeld en wat hebben zij gemeen? Hoe kleedt Aak, de reconstructie van de jongen van 9 uit Uitgeest, zich ‘goed’? En kun je een kledingberg in twee minuten sorteren? In een belevenisroute met diverse opdrachten over soorten materialen, kleding wassen, maken en labels checken, leert iedereen vanaf circa 8 jaar alles over de huidige textielindustrie en wat zij zelf kunnen doen om zich ‘goed’ te kleden zoals minder kleding kopen en zo lang mogelijk gebruiken wat we al hebben.

Textiel en archeologie
Archeologen vinden maar weinig textiel terug in de bodem. Een van de redenen is dat kleding vroeger werd gemaakt van natuurlijke materialen die op natuurlijke wijze vergaan. In uitzonderlijke gevallen, zoals de bekende jurk uit het Palmhoutwrak bij Texel, wordt er nog kleding van vroeger teruggevonden. Inmiddels hebben we steeds meer kleding van synthetisch materiaal zoals polyester. De archeoloog van de toekomst zal daardoor steeds meer kleding gaan terugvinden. Synthetisch materiaal vergaat namelijk na 200 jaar nog steeds niet. Hierdoor hebben we straks nog meer microplastics in de grond en in het water (plastic soep!). Eigenlijk willen we dus dat de archeoloog van de toekomst géén kleding kan terugvinden. Hoe kinderen (en volwassenen!) daarbij kunnen helpen leert iedereen bij de expo Kleed je goed!.

Circulaire economie
De expositie past binnen de ambitie van provincie Noord-Holland en de BUCH-gemeenten om de overgang naar een circulaire economie te bevorderen. In 2050 wil de provincie Noord-Holland volledig circulair zijn. Afval bestaat dan niet meer, maar is de grondstof voor nieuwe producten. Dat is een belangrijke sleutel om de klimaatverandering en uitputting van onze aarde tegen te gaan. De kledingindustrie is daar een groot onderdeel van. De expo Kleed je goed! is een stap naar bewustwording bij jong en oud over de rol van de kledingindustrie en welke invloed zij daar zélf op hebben.

Bezoekersinfo
De expositie Kleed je goed! is van 24 december tot en met 5 maart te bezoeken bij archeologiemuseum Huis van Hilde. Huis van Hilde is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 – 17:00 uur en is gesloten op 1e en 2e kerstdagen en op 1 en 2 januari. Kleed je goed! is ontwikkeld is door Daniëlle Schouten (maakster van het onderwijsboek De wereld van kleding en de leskoffer Op weg naar circulair textiel), het Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC) en vormgever Marcel Weenink. Kijk voor meer informatie ook op www.huisvanhilde.nl

Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 3 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 4 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 5 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 5 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 6 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 23 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
Digitale krant