De lichtjes in de kerstdorphuisjes branden uitnodigend.
De lichtjes in de kerstdorphuisjes branden uitnodigend. Foto: aangeleverd

Opening elfde editie kerstdorp Uitgeest is een feit

Algemeen

UITGEEST -  Video ‘Terwijl de hersenen langzaam krimpen vergeten patiënten uiteindelijk wie hun geliefden zijn’, zo staat beschreven in het gedicht over dementie dat Ron de Boer bij het kerstdorp aan de muur heeft gehangen. Op 20 november om 13.30 uur opende Marjan Hekman, voorzitster van stichting Alzheimer, afdeling Midden-Kennemerland samen met kerstdorpburgemeester Ron de Boer het kerstdorp aan de Kleis. De opbrengst gaat dit jaar dan ook naar deze stichting.

Ondanks de hoge energieprijzen opent Ron de Boer zijn kerstdorp dit jaar voor de elfde keer en wederom in vol ornaat. De kerstmuziek staat aan, de treinen rijden rond, uit de oliebollenkraam en de talloze andere kersthuisjes schijnen de lichtjes uitbundig. De sterrenhemel is verlicht en er is zelfs vuurwerk te zien tussen de wit besneeuwde bergtoppen die vernuftig zijn uitgesneden uit piepschuim blokken. “Ik vind de kerstsfeer belangrijker dan de energieprijzen. Je moet toch een beetje plezier hebben tijdens de feestdagen? Ik ga liever een keer minder uiteten dan dat ik tegen een kerstboom zonder lichtjes moet aankijken”, aldus Mister Kerst.

In het kerstdorp is het nooit saai

Ook dit jaar zijn er weer heel wat vernieuwingen: de Fleischman treinen worden gestaag omgewisseld voor Märklin treinen omdat die minder te kampen hebben met het vocht in het Kerstdorp. Don, bekend van het repaircafé in Uitgeest, heeft Ron dit geadviseerd toen hij vorig jaar voor het eerst een kijkje kwam nemen in het Kerstdorp. “Er was een trein stuk en Don nam hem mee naar huis om te repareren. Zodoende raakten wij in gesprek en nu koopt Don de treinen voor mij in en doet reparaties als het nodig is. Ik ben heel blij met hem”, aldus Ron. Ook meldde zich een familie die van haar kerstdorp af wilde: Ron kreeg maar liefst achttien huisjes geschonken en om ruimte te maken zal kerstdorpburgemeester Ron volgend jaar één van de drie casino’s in het dorp gedwongen sluiten. Soms moeten ook kerstdorpburgemeesters rigoureuze beslissingen maken. 

Tijdens de officiële openingshandeling vertelt Marjan Hekman dat de opbrengst van het Kerstdorp ten goede zal komen aan de lokale afdeling Midden-Kennemerland van stichting Alzheimer Nederland en dat zij hiervoor een activiteit zullen organiseren voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. “Meneer Ron de Boer, Uitgeest mag trots op u zijn”, zo besluit zij haar dankwoord. Ron zit inmiddels alweer met zijn hoofd bij de organisatie van het kerstdorp volgend jaar. “Ideeën voor goede doelen zijn van harte welkom”, aldus de Uitgeester filantroop.

Bekijk ook de video van OSU Uitgeest:


Kerstdorpburgemeester Ron de Boer verwelkomt Marjan Hekman van stichting Alzheimer Nederland.
Afbeelding
Commissie Samenlevingszaken, Algemene Zaken en Financiën (SAZ) 1 dec., 15:00
Afbeelding
Ontmoetingsgroep Slechthorenden 1 dec., 10:00
Afbeelding
Rommelmarkt in Buurtcentrum de Schuilhoek 30 nov., 16:00
Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 30 nov., 12:00
Afbeelding
Toeslagen 2024 30 nov., 10:45
Afbeelding
Over medische mythes 26 nov., 10:00
Afbeelding
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland vertelt... 25 nov., 12:00
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 25 nov., 12:00
Afbeelding
Aankondiging bomenkap in Uitgeest 25 nov., 10:00
Afbeelding
Feestelijke opening Kerstdorp van Ron de Boer 24 nov., 16:30
Afbeelding
Rotonde opengesteld voor alle verkeer 23 nov., 16:45
Afbeelding
Volgende fase afsluiting deel fietspad Provincialeweg Castricum-Uitgeest 23 nov., 12:00
Digitale krant