Afbeelding
Foto: Esmee Steenwinkel/ KNAG

Tim Jonker van het J.P.T. aardrijkskundeleraar van het jaar

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Tim Jonker van het Jac. P. Thijsse College wint de KNAG Onderwijsprijs en is aardrijkskundeleraar van het jaar 2022. Tim is een belangrijke schakel in de aardrijkskundewereld die kennis, techniek en praktijk bij elkaar brengt. Hij ontwikkelt lesmateriaal dat voor iedereen beschikbaar is en zet zich in voor digitale geletterdheid. Tim voegt daarmee veel toe aan het vakgebied aardrijkskunde en het onderwijs in het algemeen.

Donderdagochtend 17 november wordt Tim in de klas op het Jac. P. Thijsse College in Castricum verrast, voor het oog van zijn leerlingen ontvangt hij de KNAG Onderwijsprijs uit handen van jurylid Laurien Petri (onderwijscoördinator KNAG). Tims bijdrage aan het vakgebied is volgens de jury van de KNAG Onderwijsprijs de reden dat hij de prijs wint. Naast aardrijkskundedocent is Tim op het Jac. P. Thijsse College verantwoordelijke voor digitale geletterdheid. Daarbuiten is hij werkzaam voor Stichting EduGIS en ontwikkelt hij lesmateriaal dat voor iedereen beschikbaar is.

Overdonderd
Tim gaat rustig door met zijn les GIS, als een cameraman zijn lokaal binnenloopt. Hij verwacht dat er wordt gefilmd voor de open dag op school, dat heeft school hem verteld. Het duurt dan ook even voor hij doorheeft dat dat níet het geval is: deze cameraman is er voor hem! Naast twee KNAG-medewerkers komen rector van het Jac. P. Thijsse College Ton Kallenberg, Tims teamleider Karin Tamis, EduGIS-collega Evert Meijer en Tims vroegere docent Gotze Kalsbeek van de UvA het lokaal binnen. Dan wordt Tim verrast met de KNAG Onderwijsprijs en uitgeroepen tot aardrijkskundeleraar van het jaar. ‘Ik ben helemaal overdonderd’, zegt Tim meermaals.

Schakel onderwijs en praktijk
Bij Stichting EduGIS, waaraan Tim parttime verbonden is, is hij de schakel tussen onderwijs en praktijk, hierdoor kan EduGIS vraaggestuurd werken. Verder heeft Tim de website edugis.nl een flinke update gegeven waardoor die voor docenten makkelijker te vinden en te gebruiken is. In samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken (afdeling BRO) ontwikkelde hij een vrij toegankelijke lessenserie waarbij leerlingen met actuele vraagstukken aan de slag kunnen.

Vakdocent en vraagbaak
Door collega’s wordt Tim omschreven als een vakdocent die openstaat voor nieuwe ontwikkelingen binnen de GIS-wereld. Hij maakt zich nieuwe materie snel eigen en vertaalt het naar praktische lessen. Dit gaat verder dan aardrijkskunde: met zijn kennis en vaardigheden in digitaal onderwijs, bedenkt Tim met veel gemak ook lesideeën voor andere vakken. Op die manier hoopt Tim ook aan digitale geletterdheid bij te dragen. Collega’s zien Tim naast goede aardrijkskundedocent ook als vraagbaak voor de hele school.

Beste aardrijkskundeleraar
De zoektocht naar de beste aardrijkskundeleraar begon eind april. Scholieren, directies en collega’s konden een leraar voordragen. De jury onder leiding van juryvoorzitter Roeland van Westerop bestudeerde alle aanmeldingen en bijgeleverde documentatie. Belangrijkste uitgangspunt was hierbij dat de winnaar andere docenten inspireert, vernieuwend werkt en de kracht van aardrijkskunde laat zien in de dagelijkse (les)praktijk. Uit de vele voorgedragen docenten koos de jury Tim Jonker als winnaar.

Onderwijsprijs
De KNAG Onderwijsprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) aan een geograaf en/ of docent die zich bijzonder inzet voor het aardrijkskundeonderwijs en het vak aardrijkskunde in het algemeen. De winnaar mag zich aardrijkskundeleraar van het jaar noemen.

Bron en foto: www.geografie.nl.

Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 3 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 3 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 5 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 5 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 6 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 23 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
Digitale krant