Marcel (links op de foto) wordt thuis opgehaald door zijn collega’s.
Marcel (links op de foto) wordt thuis opgehaald door zijn collega’s. Foto: aangeleverd

Na 32 jaar zet Marcel Gal de pieper op stil

Algemeen

UITGEEST- Dinsdag 14 september namen 26 collega’s afscheid van hun ploegchef Marcel Gal, die afzwaait na maar liefst 32 jaar wel en wee bij brandweer Uitgeest. Gal en zijn vrouw werden thuis opgehaald met een versierde tankspuitauto waarmee zij naar een de jachthaven togen. Aldaar bedankte Frans Schippers, commandant van de Veiligheidsregio Kennemerland, hem voor zijn inzet. De bijzondere avond werd afgesloten met een barbecue en een biertje, gelukkig ging bij niemand de pieper af. 

Gal startte als vrijwilliger op de kazerne op de Middelweg in 1990: “Het motto was toen: geen gezeik, stoere jongens”, vertelt Marcel die zijn uniform aan de wilgen heeft gehangen en nu in zijn korte broek op slippers aan de keukentafel zit. Niemand zou vermoeden dat deze relaxte vader en echtgenoot de verschrikkelijkste ongevallen voorbij heeft zien komen, huizen heeft zien uitbranden en veel overleden personen heeft moeten aanschouwen, maar gelukkig heeft hij vooral veel levens gered.

Het dorpse van brandweer Uitgeest
In 2002 werd hij commandant van brandweer Uitgeest, de kazerne was inmiddels verhuisd naar de gemeentewerf. Deze functie bestond uit voornamelijk kantoorwerk en omdat Marcel een man van actie is bleef hij daarnaast vrijwilliger. “Het enige wat je overigens vrijwillig doet is jezelf aanmelden. Als de pieper gaat dan ga je”, glimlacht Marcel. In zijn tijd als commandant werd hij vaak op de huistelefoon gebeld als er brand was in het dorp en kwam de burgemeester op zaterdag een kop koffie drinken op de kazerne tijdens het uitlaten van haar hondje. “Uiteindelijk ging het dorpse eraf, dat was wel jammer”, mijmert Marcel.

Hij heeft veel meegemaakt in die 32 jaar: “Ik vergeet nooit dat ongeval op de N203 waarbij vier Poolse mensen het leven lieten of de brand in een zijstraat van de Populierenlaan waarbij een wasdroger ervoor zorgde dat het hele huis uitbrandde maar ook reanimaties waarbij het hele gezin erom heen staat zijn heftig”, zo vertelt hij.

Branden veranderen
In 2007 werd de brandweer geregionaliseerd en geplaatst onder Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Marcel ging van commandant naar ploegchef. Daarnaast kreeg hij een aanstelling binnen de VRK als kennisregisseur waarbij hij de inzetten van de brandweer, alsmede van andere hulpdiensten analyseerde. Tijdens deze aanstelling richtte hij het TCO (Team Collegiale Opvang) op. Zij komen naar de kazerne om collega’s bij te staan die een heftige inzet hebben gehad en erover willen praten.
De trigger om TCO op te richten was de brand in de Koningskerk in Haarlem in 2003. Hierbij kwamen drie brandweerlieden om het leven en Marcel merkte dat veel collega’s daar jaren later nog last van hadden. “Het werk van de brandweer werd ook gevaarlijker door bijvoorbeeld de moeilijk te blussen elektrische voertuigen, grotere industriële branden en door het interieur in woningen: waar vroeger alles eikenhout was is nu alles kunststof, dat brandt veel harder”, zo legt hij uit.

Stil zonder pieper
Nu moet Marcel wennen aan het leven zonder pieper die elk moment af kan gaan en waarna hij binnen drie minuten op de kazerne moest zijn en binnen zes minuten ter plaatse. Hij geeft eerlijk toe dat dit lastig wordt. Toch heeft hij besloten om niet betrokken te blijven bij brandweer Uitgeest: “Ik heb alle vertrouwen in mijn opvolger Marcel Veerman, we zijn het afgelopen jaar veel samen opgetrokken. Een nieuw inzicht is nooit verkeerd.”

Marcel en zijn vrouw worden in het zonnetje gezet door commandant Frans Schippers.