Het stuk krijgt vorm tijdens de repetitie in dorpshuis De Zwaan.
Het stuk krijgt vorm tijdens de repetitie in dorpshuis De Zwaan. Foto: Mario Boes

Vondel viert 150-jarig jubileum met ‘Ja Zuster, Nee Zuster’

Algemeen

UITGEEST - Toneelvereniging Vondel viert dit jaar het 150-jarig bestaan en is hiermee een van de oudste toneelverenigingen van Nederland. Ter ere van dit heuglijke jubileum staan de spelers met het blije stuk ‘Ja Zuster Nee Zuster’ met maar liefst zes voorstellingen op de planken van Dorpshuis de Zwaan. Een interview met speler Rob Heemskerk.

Dat het 150-jarig bestaan van de in 1872 opgerichte toneelvereniging Vondel heel bijzonder is, beseft Rob maar al te goed. “Zelf heb ik ook het 125- en 140-jarig jubileum mogen meemaken.
“Om te beginnen zijn we erg dankbaar en blij dat we als toneelvereniging diverse crises hebben overleefd zoals corona en daarvoor de Tweede Wereldoorlog. Dat zo’n dertig jaar geleden ‘De Ooievaar’ ineens een disco werd en dat we op zoek moesten gaan naar een andere locatie was ook een dingetje. Zo ook met de opslag van ons decor. Gelukkig konden we, voor een glimlach en een fles oude jenever, terecht bij boer Martin Putter. Sinds vier jaar liggen onze spullen bovenin bij de caravanopslag.”

Steunpilaren
In de loop van 150 jaar heeft Vondel naar eigen zeggen veel te danken aan eigen achterban, vrijwilligers en donateurs. “Je wordt niet zomaar 150 zonder achterban”
Diverse families hebben door de jaren heen een grote bijdrage geleverd aan de toneelvereniging. Naast o.a. de families Hoolwerff, IJff, Berghuizen en Meijer zijn de familie Oden en Koper al jaren de steunpilaren. Ruud en Ielske Oden hebben als lid van de vereniging veel stukken geregisseerd. Zij vulden elkaar prima aan: Waar Ruud veelal het luchtige deel voor zijn rekening nam, pakte Ielske het serieuze deel. Helaas, Ruud overleed in het jaar dat de ‘De Jantjes’ opgevoerd werd in het net geopende Dorpshuis de Zwaan en vijf jaar later moest ook Ielske noodgedwongen het stokje overdragen aan André Mostermans. Nog altijd laat familie Oden en Koper als rode draad hun sporen na. Na Wendy, Ellen, Colinda, Jackie en Maxime zien we nog altijd Thecla en Maggie Mae schitteren in hun rollen, naast de spelers Steven van der Meer, Patrick Verdiesen, Rob Heemskerk, Silvia Pie, Karin Böckman, Mario Boes, Robin Kollaard, Manon Docter, Judith Noom en Michelle Dekker. Dit alles onder regie van Ingrid Kluft en Iwan van Dam.

Vaandel
Het vaandel van Vondel dat destijds geschonken is door de ‘Burgerij van Uitgeest’ ter ere van het 50-jarig bestaan is nog altijd het boegbeeld van de toneelvereniging. “Na een aantal jaren onvindbaar te zijn geweest kwamen we deze stoffig, muf, versleten en beschadigd weer tegen op een zolder. In 2004 heeft Toos Duin het vaandel weer helemaal gereviseerd. Ten tijde van het 125-jarig jubileum heeft Vondel een erepenning van Koningin Beatrix ontvangen die aan het vaandel bevestigd is.”

Succesformule
“Eens in het half jaar proberen we een voorstelling te doen. Vooraf zijn er minstens 30 repetities. Voor een betere inleving repeteren we vlak voor de voorstelling tweemaal per week. ‘Bed-Kwartet’ was de laatste voorstelling. Daarna begonnen we aan het stuk ‘Nu even niet, nu even wel’…ironisch genoeg bleek het nu even niet want corona gooide roet in het eten”.
Professionele aanpak voert de boventoon bij Vondel. “We nemen geen genoegen met ‘we kennen de tekst en als er wat fout gaat dan gaat het fout’. Nee je moet iemand zijn in plaats van iemand spelen, is ons motto. Voor ons jubileum zochten we een pakkende titel en hebben we gekozen voor ‘Ja Zuster Nee Zuster van Annie M.G. Schmidt; vrolijk en toch een behoorlijke uitdaging, omdat extra elementen als bewegen op muziek en zingen niet vaak op het programma staan. We hebben headsets gedoneerd gekregen door ‘Blijer Uitgeest’ waar we heel blij mee zijn, al moeten deze nog binnenkomen…dus dit is spannend. Net als de opbouw. Het decor is door eigen leden gemaakt en net als de kleding ademt het geheel de sfeer van de jaren ’50 uit.”

Omdat de toneelvereniging iedereen de gelegenheid willen geven deze speciale jubileumvoorstelling te kunnen zien, wordt uitgepakt met maar liefst zes voorstellingen, verdeeld over twee weekenden. “Het wordt een spetterende beleving,” zo belooft Rob.

De voorstelling ‘Ja zuster nee zuster’ is te zien in dorpshuis De Zwaan op:
vrijdag 7, zaterdag 8 oktober 20.15. uur
Vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober om 20.15
Zondag 9 en 16 oktober om 14.15
Kaarten a 12,50 zijn te bestellen via de bestellijn 06-53513750 of bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest.

Afbeelding
60-jarig jubileum van toneelvereniging Vondel in De Ooievaar.
Het oude vaandel, ook te zien op de oude foto, is nog altijd het boegbeeld van Toneelvereniging Vondel.