Fien Reulen.
Fien Reulen. Foto: aangeleverd

Eerste kinderburgemeester Uitgeest zwaait af

Algemeen

UITGEEST - Na drie jaar kinderburgemeester te zijn geweest geeft Fien Reulen het stokje over aan de nieuw verkozen kinderburgemeester Dean Hermans. We blikken terug met Fien op het kinderburgemeesterschap en zij vertelt hoe ze deze belangrijke taak heeft ervaren. 

Voor onze verslaggever zit een uitgeruste Fien met een dik plakboek vol krantenartikelen en foto’s van de afgelopen periode. Ze is inmiddels lekker op vakantie geweest en vandaag, op woensdag 24 augustus, wacht haar nog één taak: de organisatie van de ‘Huttenloop’ tijdens de Huttenweek, geïnspireerd op de kermisloop voor volwassenen. Een droom die Fien nog werkelijkheid mag maken. Daarna legt zij het kinderburgemeesterschap neer en gaat de inmiddels 12-jarige Fien zich richten op de middelbare school waar zij na de zomervakantie naartoe gaat.

Drie burgemeesters
In oktober 2019 werd de destijds 9-jarige Fien verkozen tot kinderburgemeester. Toen zij 6 jaar was ontmoette ze voormalig burgemeester Wendy Verkleij omdat ze een wedstrijd had gewonnen. “Ik mocht tijdens de ontmoeting zelfs even de ambtsketen om”, gniffelt Fien. Hier werd haar nieuwsgierigheid naar het burgemeesterschap geboren. Toen er drie jaar later een kinderburgemeesterverkiezing kwam in Uitgeest hoefde Fien er niet lang over na te denken: ze solliciteerde. Tijdens een spannende finale in de Zienhouse werd zij verkozen en kreeg zij de ambtsketen in haar bezit. Helaas brak kort na haar eerste klus de coronaperiode aan maar gelukkig besloot de gemeente Uitgeest haar ambtsperiode van een jaar te verlengen met nog twee jaar. Heel bijzonder is dat ze daardoor maar liefst drie burgemeesters heeft meegemaakt: Wendy Verkleij, Gerrit Goedhart en Sebastiaan Nieuwland. “Dit is niet iets wat veel kinderburgemeesters kunnen zeggen”, aldus een trotse Fien.

Politiek, evenementen en een belangrijk piketpaaltje
Haar eerste klus werd ook gelijk haar leukste: de sinterklaasintocht. ’s Morgens vroeg toog Fien naar ’t Regthuys waar zij werd ontvangen door burgemeester Wendy Verkleij. Fien was zenuwachtig, een horde mensen had zich verzameld op het plein en wachtte op het moment dat burgemeester Verkleij de Sint verwelkomde op het bordes samen met Fien. Wendy gaf Fien tips: blijf rustig en doe maar gewoon alsof alleen de Sint, jij en ik aanwezig zijn. Aldus geschiedde en Fien genoot met volle teugen van het moment.

Fien maakte ook kennis met de politiek: op zaterdag 19 maart 2022 debatteerde zij op de landelijke kinderburgemeesterdag in Madurodam met bijna zestig andere kinderburgemeesters. Ook dit was een spannende dag; Fien kwam terug naar Uitgeest boordevol vooruitstrevende ideeën.

Haar laatste klus als kinderburgemeester staat vandaag op het programma: de organisatie van de Huttenloop. Op het moment dat zij werd verkozen tot kinderburgemeester in de Zienhouse sloeg zij een piketpaaltje: kinderen moeten meer sporten en bewegen. Door de organisatie van de Huttenloop, met veel uitdagende obstakels op het achterste veld, heeft zij haar belofte waargemaakt, voor nu maar hopelijk ook voor de toekomst.

Tips voor Dean
Nu Fien mag gaan genieten van haar vrije tijd, waarvan ze al heeft mogen proeven tijdens haar vakantie deze zomer, heeft zij nog wel een aantal tips voor de nieuwe kinderburgemeester Dean:

Hou contact met de kinderen van Uitgeest. Fien deed dit in de coronaperiode zelf door vlogs op te nemen, waarbij een van haar motto’s was: Samen komen we eruit! En dat is wat zij Dean ook mee wil geven, naast dat hij vooral veel plezier moet maken en er vol voor moet gaan. Als hij dan ook nog zichzelf blijft en altijd voorbereidingen treft, dan moet het volgens Fien helemaal goed komen.

Fien kijkt met heel veel plezier terug op haar periode als kinderburgemeester en bedankt Uitgeest voor de drie mooie jaren. Ze wenst Dean heel veel succes het komende jaar!

Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 1 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 19 uur geleden
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 23 uur geleden
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00 3
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 15 apr, 10:00
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 15 apr, 10:00
Digitale krant