Museumgemaal in Akersloot.
Museumgemaal in Akersloot. Foto: aangeleverd

Keramiek in Gemaal 1879

Algemeen

AKERSLOOT - Sinds 31 juli is er een een nieuwe expositie in Gemaal 1879. Deze keer is het de beurt aan Hannie Poelmeijer. Ze was lange tijd een van de weinige keramisten in de Zaanstreek.  Haar technische beheersing en intuïtieve beeldtaal vormen samen met de natuur de pijlers van haar persoonlijke stijl.

Op jonge leeftijd ontmoet ze de beginnend kunstenaar Leo Poelmeijer, haar latere en inmiddels overleden man. Samen ontwikkelden ze zich verder. Ze herinnert zich hoe het ging: “Leo ontwierp vaak het beeld en daarna bekeken we samen of het wel kon. Hij trok zich niets aan van de technische onmogelijkheden, maar volgde het idee. Ik was degene die corrigeerde.”

Ook werk van haar overleden man Leo wordt geëxposeerd. Leo, van oorsprong graficus, stond aan het begin van zijn loopbaan voor de keuze om kunstenaar te worden of graficus en vormgever. Hij koos voor het laatste maar is altijd blijven schilderen en etsen. De samenwerking tussen man en vrouw was vanzelfsprekend. Het vroege werk is te herkennen aan de aardkleuren en zachte tinten in groen en blauw. “We zochten onze eigen weg, vaak door iets te proberen. Ieder keramisch object begint als witte klei. Pas later worden kleuren toegevoegd. Kleuren ontstaan door glazuur aan te brengen en het kunstwerk te stoken. De samenstelling van het glazuur bepaalt de uiteindelijke kleur.”

De expositie is te zien in Gemaal 1879 aan de Fielkerweg 4 in Akersloot. Geopend elke zondag tot 25 september van 13.30 uur tot 16.30 uur. Tevens wordt er op het gemaal uitleg gegeven over de waterstaatkundige inrichting en is de pomp regelmatig in werking. Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is het gemaal vanaf 11.00 uur gratis te bezoeken. De eerste zondagen van augustus en september organiseert Oer-IJ wandelexcursies. Gestart wordt om 13.00 uur bij het gemaal.

Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 39 minuten geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 1 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 2 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 2 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 3 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 20 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend gisteren
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
Digitale krant