Harry en Riet werden tijdens de feestelijke Hoogmis onderscheiden.
Harry en Riet werden tijdens de feestelijke Hoogmis onderscheiden. Foto: Fred Wessels

Gouden Gregoriusonderscheiding voor Harry en Riet van Laus Deo

Algemeen

UITGEEST - Zondag 19 juni, tijdens de feestelijke Hoogmis, kregen Harry Brandjes en Riet Rozemeijer- Koortens de gouden Gregoriusmedaille opgespeld door pastoor Torres vanwege hun 50-jarig lidmaatschap van het kerkkoor Laus Deo. Beiden zijn al ruim 50 jaar lid maar door corona kon dit jubileumfeest nu pas worden gevierd.

Harry was net als zijn broers Dees, Frans en Piet, lid van het Jongenskoor dat onder leiding stond van Cor Mors. Een mooie herinnering uit die tijd noemt Harry de twee nachtmissen op kerstavond met tussen de twee missen door een broodmaaltijd in de Jozefschool. Na een korte stop vanwege een verhuizing naar Alkmaar werd Harry in 1970 lid van het herenkoor/gemengd koor en werd daar het jongste lid tussen de oudere garde. Om zijn stem goed te ontwikkelen nam Harry zangles bij meneer Teer in Castricum. Harry moest thuis veel oefenen. Echtgenote Greetje genoot van Harry’s mooie stem, wellicht heeft dit haar doen besluiten om later ook lid van Laus Deo te worden. 

Het is 1971. Riet bezoekt de manufacturenwinkel van Cor Mors, de muzikaal bevlogen dirigent die Laus Deo 29 jaar leidde. Cor vraagt of Riet bij het koor wil komen. Om te horen bij welke groep Riet past, vraagt hij haar om met hem bij de piano een stuk te zingen. Riet wordt ingedeeld bij de sopranen. Riets moeder voegt zich ook bij het koor en toen de ouders van Riet 50 jaar waren getrouwd, zong Riet samen met Gerie Groen het ‘O, Salutaris’ in de parochiekerk. Dit lied is nog steeds een van haar lievelingsgezangen evenals ‘In this Heart’ en ‘Jesu Amor Mi’. Deze drie liederen werden dan ook gezongen tijdens de feestelijke Hoogmis. Als afsluiter van de gezellige ochtend werd er gezamenlijk geluncht.