Janneke, Annet en Sjaak (Wendy, Fried en Jessica staan niet op de foto).
Janneke, Annet en Sjaak (Wendy, Fried en Jessica staan niet op de foto). Foto: Anita Webbe

Dorpsraad zet ‘ploggers’ in het zonnetje

Algemeen

UITGEEST - Tijdens de ledenvergadering van Dorpsraad Uitgeest afgelopen dinsdagavond 31 mei in Dorpshuis de Zwaan, werd ‘de harde kern’ vaste ploggers in het zonnetje gezet.

Dorpsraad Uitgeest waardeert het enorm dat deze enthousiaste ploggers, bestaande uit Annette, Sjaak, Janneke Fried, Jessica en Wendy wekelijks het zwerfafval aanpakken. Als blijk van waardering ontvingen de aanwezige ploggers behalve een cadeaubon ook een groen leeuwtje, dat staat voor ‘de vier leeuwen, onbevreesd’ dat ook in het wapen van Uitgeest terug te vinden is. Gesteld werd dat zij als voorbeeld dienen voor iedereen. “Als iedereen zijn eigen troep netjes opruimt zijn de ploggers overbodig. Helaas blijkt dit in de praktijk anders,” concludeert bestuurslid Marian Rodenburg-Tiebie.

Plocka upp
Janneke plogt zo’n twee à drie keer per week. “Soms al om 05.30 uur, maar meestal overdag en ik krijg vaak leuke reacties. Wist je dat ploggen van het Zweedse woord plocka (upp) komt? Dat betekent oprapen. Tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld rondom het Uitgeestermeer, zie ik ook wel vuurwerk liggen. Ook dan stop ik om het op te rapen.” Haar motto: “Als je toch aan het wandelen, fietsen of joggen bent, waarom dan niet de wereld een klein beetje mooier maken?”

Bewustwording
Sjaak ruimt al tweeënhalf jaar zwerfafval op. Tijdens het uitlaten van mijn hond zag ik een blikje liggen waar ik mij aan ergerde. Zodoende ben ik meer zwerfafval gaan oprapen en begon ik het zelfs te wegen. Soms was de opbrengst zo’n tien kilo in de week! Rondom het station vind ik vaak veel troep, zoals kapot glas en lachgaspatronen. Eén keer zelfs een zak vol. Ik belde de politie met het verzoek deze op te halen, maar kreeg te horen dat ik het zelf moest wegbrengen. Maar waarheen zonder zelf verdacht te zijn? Ik miste hier wel de medewerking. Toch haal ik voldoening uit het afval rapen. Ik ontmoet leuke mensen en heb zelfs eens drie zoute haringen gekregen. Ook wanneer kinderen hun duim opsteken, maakt dit mijn dag goed. Bewustwording begint immers bij de jeugd.

Goed doel
Annet raakte zo’n anderhalf jaar geleden tijdens het uitlaten van de hond door Sjaak geïnspireerd om ook te gaan ploggen. “Ik loop vaak bij recreatieterrein Dorregeest. Daar is veel troep te vinden doordat er geregeld gebarbecued wordt. Ook laat men vaak lege flessen liggen en vind ik er nog altijd mondkapjes. Gelukkig hebben we grijpstokken gekregen die we via de gemeente hebben aangevraagd. Ook begrijp ik niet dat er nog altijd papier en glas naast de container bij de supermarkt wordt gezet. Doe dit nou niet!” Inmiddels is ploggen voor Annet een verslaving geworden, maar ze maakt van de nood een deugd: “Naast filters van sigaretten, mondkapjes, bruine kokers en McdDonalds-verpakkingen vind ik gemiddeld tachtig blikjes per week. Dat zijn wel drie zakken vol! Deze lever ik in. Het statiegeld komt ten goede aan hersenonderzoek.”

Tekst: Anita Webbe