Rosan Kocken.
Rosan Kocken. Foto: Aangeleverd

GroenLinks draagt Rosan Kocken voor als nieuwe gedeputeerde voor Noord-Holland – Zita Pels vertrekt naar Amsterdam

Algemeen

REGIO - Bekend geworden is dat Zita Pels zal worden voorgedragen als wethouder in Amsterdam en daarom vertrekt als gedeputeerde van Noord-Holland. GroenLinks Noord-Holland draagt huidig fractievoorzitter Rosan Kocken voor als nieuwe gedeputeerde. Zij zal de portefeuilles financiën, circulaire economie, en cultuur van Pels overnemen. Anouk Gielen is verkozen tot nieuwe fractievoorzitter.

Anouk Gielen, fractievoorzitter Statenfractie GroenLinks: “We gaan Zita missen, maar snappen helemaal dat haar verdiensten niet onopgemerkt zijn gebleven in Amsterdam. Zij zal zich in een nieuwe functie blijven inzetten voor goed bestuur en onze idealen. We bedanken haar voor haar tomeloze inzet voor de provincie afgelopen jaren. Wij zijn ontzettend blij dat Rosan als nieuwe gedeputeerde in het college aan de slag wil.” 

Rosan Kocken was de afgelopen drie jaar fractievoorzitter van GroenLinks Noord-Holland en deelde het partijleiderschap van GroenLinks Noord-Holland de afgelopen jaren met Zita Pels. Samen zorgden zij voor een stevig coalitieakkoord en een stabiele coalitie. 

Kocken: “Ik ben zeer vereerd dat de fractie mij voordraagt. Ik kijk er enorm naar uit om samen met mijn nieuwe collega’s uitvoering te gaan geven aan het prachtige coalitieakkoord. Samen zorgen we dat de provincie groener, duurzamer en inclusiever wordt.” Kocken is strafrechtadvocaat en had de afgelopen tien jaar haar eigen advocatenkantoor in Haarlem. Ze is al zeven jaar Statenlid en heeft wisselende portefeuilles onder haar hoede gehad.

De afgelopen drie jaar was Kocken als fractievoorzitter van de grootste partij de drijvende kracht achter de huidige coalitie. In die rol heeft zich ingezet voor meer ruimte voor de oppositie ten opzichte van de coalitie. Ook was zij vervangend voorzitter van Provinciale Staten. In de vorige periode zette zij zich in voor het schrappen van beperkende bovenwettelijke restricties voor windmolens en in het coalitieakkoord werden die restricties dan ook geschrapt. Kocken zorgde er voor dat Noord-Holland een Regenboog-provincie werd en op haar initiatief is de Provincie meer aandacht gaan besteden aan het slavernijverleden en de jaarlijkse Keti-Koti-viering. Kocken is opgegroeid in West-Friesland en woont met haar gezin in Amsterdam.

Anouk Gielen is door de fractie gekozen als de nieuwe fractievoorzitter. Zij is als het jongste lid van Provinciale Staten een politiek talent waar GroenLinks trots op is. Inmiddels is zij 3 jaar Statenlid met in portefeuille o.a. de energietransitie. Naast haar Statenwerk is Anouk werkzaam als campaigner voor DeGoedeZaak. Gielen: “We zijn trots als GroenLinks aanvoerder te mogen zijn van deze progressieve coalitie. Zita heeft mooie resultaten geboekt en met Rosan weten we dat de zaak in goede handen is. Ik kijk uit naar het samenwerken met de coalitiepartners en een mooie verkiezingsuitslag volgend jaar!”

De vrijgekomen zetel van Rosan Kocken zal worden ingenomen door Ruchama Bwefar, die sinds ruim een jaar meedraait als duo-commissielid. 

Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 3 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 4 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 5 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 5 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 6 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 23 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
Digitale krant