Ben Schuddeboom.
Ben Schuddeboom. Foto: aangeleverd

Andere Tijden Uitgeest: ICGT: Oorsprong en eerste jaren

Algemeen

Uitgeest is een dorp met historie en herinneringen. De rubriek ‘Andere Tijden Uitgeest’ speurt in het verleden van ons mooie dorp en gaat op zoek naar bijzondere gebeurtenissen. Deze week het verhaal achter de oorsprong en de eerste jaren van het ICGT, dat dit jaar van 3 juni tot en met 6 juni zijn 35e editie beleeft.

Het zal de meeste mensen in Uitgeest inmiddels ontgaan zijn maar ICGT staat voor ‘Internationale Cor Groenewegen Toernooi’. Cor Groenewegen was destijds in 1985, toen de eerste editie werd gehouden, oud- en erevoorzitter van gastheer VVU. Vanwege zijn verdiensten voor de club werd het toernooi naar hem genoemd.

Een internationaal voetbaltoernooi met defilé en vlaggen stond de van oorsprong Beverwijker en helaas overleden Wil Klein voor ogen. Net als het Internationale Jan Maenhout Toernooi van zijn oude cluppie sv Beverwijk. Samen met de leden van het toenmalige jeugdbestuur Marius Postma, Ben Schuddeboom, Jan Bosman, Menno Trapman en Frans Bouwer werden de handen uit de mouwen gestoken. Via contacten bij andere verenigingen slaagde men erin om twee buitenlandse clubs vast te leggen, namelijk Esch uit Luxemburg en het Duitse Wörsdorf.

Op zaterdag 6 april 1985 arriveerden de buitenlandse teams waarvan spelers en staf werden ondergebracht in gastgezinnen. Nog dezelfde avond werden ze uitgenodigd voor een feest in disco Turbo 2000, waar het die avond nog lang onrustig bleef. Op Eerste Paasdag 7 april 1985 was het dan zover. Onder begeleiding van de Uitgeester Harmonie en pupillen van VVU betraden de deelnemende teams, onder wie ook dorpsgenoot USVU, het veld. Het was uiteindelijk TIJBB uit Haarlem dat de eerste editie wist te winnen.

Ik praat over de eerste edities met Ben Schuddeboom, een van de initiatiefnemers van het eerste uur en inmiddels al 35 edities actief als vrijwilliger op het evenement. Dat op zich is al uniek.
“Die eerste editie was gelijk een succes. De toeloop naar het terrein van VVU was groot en de deelnemers waren tevreden. Wel werd besloten om het volgende toernooi te organiseren tijdens de pinksterdagen. Mooier weer en grotere beschikbaarheid van teams, dachten we. Wederom een schot in de roos, want de combinatie tussen voetbal en feest begon te werken. Ik herinner me dat een jaar later in 1987 de toenmalige kantine van VVU twee dagen uitpuilde en dat de vaten bier niet waren aan te slepen. Dat kon niet meer, dus kwam iemand op het idee om het jaar daarop (1988) een feesttent neer te zetten met optredens van Surprise en De Alpenzusjes. Maar het echte spektakel kwam van Ruud Klomp en mezelf met onze imitatie van The Blues Brothers. Ik weet nog dat we wekenlang onder deskundige leiding de danspasjes hadden geoefend. Nou, het dak van de tent ging eraf. Als je ziet wat het toernooi nu is neem ik mijn petje af voor alle mensen die het toernooi mogelijk maken. Voor mij betekent het ICGT een jaarlijks terugkerende reünie. Ik ontmoet allemaal oude bekenden en geniet van de hele entourage. En oh ja, ook dit jaar zal ik weer mijn steentje bijdragen als vrijwilliger.”

Goede zaak, Ben. En dat geldt natuurlijk voor alle vrijwilligers die ook deze editie weer actief zijn.

Tekst: René Vermeer