Fort Veldhuis.
Fort Veldhuis. Foto: Aimée Kniese

Lezing in Luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis

Algemeen

UITGEEST - Aanstaande zondag 22 mei is het Luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 in Heemskerk, geopend voor publiek. 

Om 14.00 uur wordt er door journalist Richard Schuurman een lezing gehouden over het Spoor naar Woeste Hoeve. Hij vertelt onder andere over de Poolse piloot Czeslaw Oberdak, naar wie hij in de jaren 90 jaren op zoek is geweest.
Oberdak was sinds de oorlog vermist. Pas nadat zijn zuster in 1990 in een boek las dat haar broer met zijn Mustang-jager in 1944 in Nederland terecht was gekomen, begon een zoektocht. In 2008 kwam vast te staan dat Oberdak jaren als Onbekende Nederlander begraven lag op Ereveld Loenen als een van de twee onbekende slachtoffers van de massaexecutie bij Woeste Hoeve. Daar werden op 8 maart 1945 117 mannen doodgeschoten als represaille voor de aanslag op SS-baas Hanns Albin Rauter.

Schuurman publiceerde in 2012 zijn boek ‘Spoor naar Woeste Hoeve’, dat vertelt over het korte leven van Czeslaw Oberdak en de gebeurtenissen bij Woeste Hoeve. En wie er voor deze executies, de grootste in Nederland in de Tweede Wereldoorlog, is veroordeeld. Spoor naar Woeste Hoeve is na de lezing te koop.

Het Fort
Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur – 17.00 uur. Meer informatie is te lezen op www.arg1940-1945.nl of mail naar info@arg1940-1945.nl