Tijdens de opening presenteerden de studenten hun nieuwe theesoort vanuit een bakfiets.
Tijdens de opening presenteerden de studenten hun nieuwe theesoort vanuit een bakfiets. Foto: Mischa den Drijver

Studenten Clusius College creëren kruidentuin bij Fort K’IJK

Algemeen

UITGEEST - Dankzij studenten van het Clusius College uit Hoorn ontstaat een inheemse bloemen- en kruidentuin bij Fort K’IJK in Uitgeest. De studenten zijn dolenthousiast over de nieuwe praktijkleerplek van hun opleiding. En als alle planten goed gaan groeien, kunnen theeliefhebbers na de oogst het bijzondere mengsel komen proeven. Dat vraagt nog wel even geduld.

Directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland opende samen met wethouder Cecilia van Weel-Niesten en het Clusius College (VONK) op donderdag 12 mei officieel de tuin. Ze zijn trots op de studenten en het project. “Door samen te werken, te ondernemen, te leren over biodiversiteit en inclusie maken we Noord-Holland weer een stukje mooier en levendiger.”

Tijdens de opening presenteerden de studenten hun nieuwe theesoort vanuit een bakfiets en maakten ze meteen de naam van de tuin bekend: K’IJKTUIN. Roland Smit van LAND&HAND: “Vanuit het programma ‘Biodivers Perspectief’ onderzoeken de studenten hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen versterken. En dat niet alleen, ze zetten het hele proces op poten, van aanleg tot aan productrealisatie. Iedereen vanuit zijn eigen discipline en expertise, van agro tot aan marketing. Met ons initiatief nemen we studenten, docenten en bedrijven mee in de ontwikkelingen op het gebied van natuur-inclusieve landbouw.”

Boswachter Jeroen Engelhart helpt de studenten zodat de grond en de omgeving goed wordt bewerkt: “Het is mooi om te zien dat studenten hier zo’n prachtige tuin aanleggen, een aantrekkelijke trekpleister voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. Dichte beplanting zorgt voor schuilplaatsen waardoor ook andere insectensoorten (o.a. wantsen en spinnen) worden aangetrokken. Zo ontstaat een mooi compleet ecosysteem van bestuivers, jagers en prooien.”

Ook de bewoners van het fort zelf helpen mee, met bijvoorbeeld het water geven van de planten. Als de tuin helemaal klaar is en de eerste thee is gedroogd, is iedereen van harte welkom voor een kopje kruidenthee in het Theehuis bij Fort K’IJK. Wil je nu al een kijkje komen nemen? Dat kan, tijdens openingstijden van het fort (do-zo 11.00-16.00 uur) kun je langs de tuin wandelen, de tuin zien ontstaan en binnen in het Theehuis terecht voor meer informatie. De tuin ligt rondom het fortwachtershuis.

In dit project werken diverse partners samen om het tot een succes te maken: LAND&HAND, Stichting Landschap Noord-Holland, Clusius College (VONK groenschool voor vmbo en mbo), MediGran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land (producent inheemse thee).

Afbeelding
Bibliotheek IJmond Noord zet lezers in het zonnetje met campagne Zomerlezen 1 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdag Bakkum 11 juni 2023 3 uur geleden 2
Afbeelding
Auto te water langs Lagendijk 5 jun., 10:40
Afbeelding
Bezoek met de Bosw8ter de kasteeltuinen van Park Assumburg 5 jun., 09:00
Afbeelding
Miniconcert bij Geesterheem 4 jun., 16:40 2
Afbeelding
Jarige speeltuinvereniging Kindervreugd blij met nieuw speeltoestel 3 jun., 15:00
Afbeelding
Open ateliers bij de Kunstgenieloods 3 jun., 14:00
Afbeelding
FC Uitgeest G1 treedt aan in heuse bekerfinale 3 jun., 13:00
Afbeelding
Regionale Veteranendag Uitgeest 3 jun., 12:00
Afbeelding
De Opkikker Challenge: durf jij de uitdaging aan? 3 jun., 10:00
Afbeelding
Collecte Nationaal MS Fonds van 26 juni t/m 1 juli 2023 2 jun., 10:00
Afbeelding
Hybride warmtepomp zonder ingrijpende verbouwing 1 jun., 10:00
Digitale krant