In de versierde speeltuin kregen de trotse wandelaars hun medaille uitgereikt
In de versierde speeltuin kregen de trotse wandelaars hun medaille uitgereikt Foto: aangeleverd

Ruim 800 Uitgeesters wandelen Avondvierdaagse

Algemeen

UITGEEST - Op dinsdag 10 mei is de 59ste editie van de Uitgeester avondvierdaagse van start gegaan. Ieder jaar worden de routes zorgvuldig uitgekozen; de routes van dit jaar lagen al twee jaar klaar en konden eindelijk worden gelopen. Meer dan 800 lopers hadden zich ingeschreven voor een route van 5 of van 10 kilometer.

Waar de 5 kilometer steeds een ander stukje van het dorp doorkruist, tikken de bikkels van de 10 kilometer zelfs Heemskerk, Castricum en Akersloot aan op hun wandeling. Dinsdag om 18.00 uur precies werd de opening verricht door de burgemeester. Nadat de toeter was afgegaan en de routes uitgedeeld, kon de vierdaagse beginnen. Dixieband ‘The Upmates’ gaf een extra feestelijk tintje aan deze eerste dag.
Zoals ieder jaar liep er ook een groep vanuit Geesterheem een stuk mee. Vanuit hun rolstoel genoten zij en hun begeleiders van de wandeling en de enthousiaste kinderen om hen heen.

Medailleloos
Op woensdag werden de 10 kilometerlopers op hun laatste stuk overvallen door een regenbui, maar verder was het de hele week prima wandelweer. Dit jaar kon de begeleider van een 5 kilometergroepje voor het eerst de keuze maken om geen medaille te ontvangen. Een initiatief om verspilling te voorkomen en kosten te besparen. Dit plan is goed ontvangen, meer dan 100 begeleiders kozen voor deze optie.
Bij het uitreiken van de medailles op vrijdag heeft deze nieuwe keuze tot wat misverstanden geleid. Daar heeft de organisatie weer van geleerd, zodat ook dit volgend jaar probleemloos kan verlopen.

Via Gladiola
Traditiegetrouw heeft de Avondvierdaagse Uitgeest elk jaar een andere medaille; anders van vorm en een ander plaatje, maar altijd met de kenmerkende rood-gele lintjes eraan. In de speeltuin hangt de hele verzameling, waar inmiddels ook de 59ste medaille aan toegevoegd is. Het inhalen van de lopers op de laatste dag was voor het eerst over de Hogeweg, die voor deze gelegenheid was omgedoopt tot de Via Gladiola. De bewoners hadden dat heel goed opgepakt; met talloze vlaggen en muziek zag het er ontzettend gezellig uit. De wandelaars werden feestelijk welkom geheten door hun ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden. Velen hadden een plekje langs de kant van de weg gevonden om hun wandelaar toe te juichen of een bloemetje te geven. In de versierde speeltuin kregen de trotse wandelaars hun medaille uit handen van vrijwilligers, waar ook de burgemeester als vrijwilliger aansloot.

De Dixieband speelde vrolijke deuntjes en maakte de uitreiking extra feestelijk. Op het pleintje bij Siro werd nog gezellig nagepraat. Voor de organisatie is het al jaren duidelijk: zonder alle vrijwilligers geen avondvierdaagse. Wist u dat er achter de schermen bijna 100 vrijwilligers meehelpen om dit evenement voor elkaar te krijgen? Vlaggers, stempelaars en andere vrijwilligers, ontzettend bedankt voor jullie inzet!