András bij de Eiffeltoren in Parijs.
András bij de Eiffeltoren in Parijs. Foto: Michiel Dijkema

Jonge Uitgeester (7) fietst van Uitgeest naar Parijs

Algemeen

UITGEEST - De 7-jarige Uitgeester András Dijkema, leerling van de Binnenmeer, is in de meivakantie helemaal naar Parijs gefietst. 

Vorige week vrijdag kwam hij onder een stralend blauwe hemel aan bij de Eiffeltoren. Samen met zijn vader Michiel werden de in totaal 767 kilometers afgelegd in 14 dagen, fietsend door Nederland, België en Frankrijk, langs rivieren en kanalen, door weilanden, akkers en bossen, langs dorpen en steden, over ponten en bruggen, en niet in de laatste plaats over talrijke steile heuvels. Er werd overnacht op campings en in bed & breakfasts of hotels. De route liep van Uitgeest via Amsterdam, Woerden, Gorinchem, Tilburg, Turnhout, Herentals, Aarschot, Leuven, Hoegaarden, Namen, Dinant, Givet, Chimay, Laon, Pierrefonds en Chaalis naar Parijs. Er werd bijna volledig over rustige wegen en fietspaden gefietst. Het was voor András niet zijn eerste fietsvakantie. Toen hij vijf was fietste hij al vanuit Uitgeest naar Bergen op Zoom en toen hij zes was naar Maastricht.

“András vond het echt heel leuk om naar Parijs te fietsen. Hij was elke dag zingend onderweg”, vertelt papa Michiel. “De laatste tien kilometer tot de Eiffeltoren ging hij steeds harder zingen, half Parijs keek om! Twee weken lang gemiddeld 55 km. per dag met 24 inch wielen is inderdaad een prestatie. Hij moet voor iedere kilometer heel wat harder trappen dan ik met m’n 28 inch wielen. Maar András is sowieso erg sportief, hij gaat drie keer in de week naar voetbaltraining bij FC Uitgeest, twee tot drie keer in de week naar wedstrijdzwemmen bij Zwemvereniging De Ham en hij doet fanatiek aan breakdance. András: “Je ziet heel veel verschillende dingen, dat is steeds weer een verrassing. Het leukste zijn de heuvels, dat lijkt net een achtbaan. Naar boven gaat net zo langzaam, maar naar beneden gaat net zo snel! Wel jammer dat m’n viool niet mee mocht op fietsvakantie.”

Het was een van de hoogtepunten voor András om langs ‘Camelot’ te fietsen. Het Château de Pierrefonds wordt in zijn favoriete tv-serie ‘Merlin’ (over Merlijn en Arthur) als filmlocatie gebruikt voor Camelot. Om dat kasteel dan plotseling te zien opdoemen was betoverend. “Camelot! Dat is Camelot!” riep hij uit. Dat leek zijn vader eerst onwaarschijnlijk, maar het bleek al snel dat András gelijk had. De meivakantie was niet lang genoeg om heen én terug te fietsen. Dus voor de terugreis pakten zij de fietsbus.  ”En dan zou András eigenlijk ook liever nog verder gefietst zijn”, lacht zijn vader. “Naar echte bergen, in plaats van terug naar het vlakke land. Maar voor de hoge bergen is hij nog een paar jaar te jong.”