Als mest, urine en zuurstof samenkomen ontstaat er ammoniak.
Als mest, urine en zuurstof samenkomen ontstaat er ammoniak. Foto: Anita Webbe

Wat is het probleem met stikstof?

Algemeen

Stikstof is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78 procent van alle lucht bestaat uit stikstof. Het gas is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu. Maar er zijn ook verbindingen van stikstof in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. 

Onderstaand in het kort waarom stikstof een probleem is:

- Bij verbrandingen komen stikstofoxiden vrij. Daardoor groeien sommige planten beter dan andere en daardoor gaat de biodiversiteit in natuurgebieden achteruit.

- Als mest, urine en zuurstof samenkomen ontstaat er ammoniak. Hoewel dit steeds beter kan worden beperkt, blijft de hoeveelheid mest een probleem.

- Bij een landbouwbedrijf slaat er waarschijnlijk meer stikstof neer in natuurgebieden dan bij vliegtuigen. Over de berekeningen bestaan discussies.

Overigens heeft Nederland al tientallen jaren een stikstofprobleem. De oplossing van politiek hiervoor werkte niet. De Raad van State haalde in 2019 daarom een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) uit 2015, omdat het de natuur onvoldoende zou beschermen. Nederland mag nu bijna geen extra stikstof meer uitstoten.

Lees hier meer over in De Uitgeester van woensdag 18 mei.

ANP.