Peter de Groot.
Peter de Groot. Foto: aangeleverd

De Zes Vragen aan Peter de Groot

Algemeen

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Castricum maar ik woon nu al 49 jaar aan de Sluisbuurt in Uitgeest. Vroeger had mijn opa Cees de Groot hier kalkovens en betonwaren; het bedrijf stopte en zodoende konden wij deze grond kopen en heb ik hier zelf mijn huis op gebouwd.

2. Wat is je favoriete plek in Uitgeest en waarom?
De Sluisbuurt is een heerlijk plekje om te wonen. Het is een van de mooiste plekjes van Uitgeest. Je kan hier lekker wandelen naar het Zwaansmeer en naar leuke restaurantjes aan het water. En de buurt is heel fijn.

3. Wat wilde je worden als kind?
Ik wilde graag timmerman worden, dat wist ik al op zeer jonge leeftijd. Ik ben dat ook geworden. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt en altijd met plezier gewerkt. Later werd ik uitvoerder, mijn eerste klus was het bejaardencentrum Geesterheem.

4. Welk maatschappelijk probleem raakt je?
Dat jonge mensen bijna geen huis kunnen krijgen en dus veel langer thuis moeten blijven wonen. Ik zie dit in mijn omgeving ook gebeuren en maak mij zorgen over de toekomst en hoe het mijn kleinkinderen zal vergaan.

5. Heb je hobby’s?
Ik vind het geweldig leuk om te tuinieren. Vooral in het voorjaar, dan zie je alles weer groeien en bloeien. Wandelen en fietsen doe ik ook graag samen met mijn vrouw Marian, vooral door de duinen. Kleine klusjes in en om huis vind ik ook leuk om te doen, zoals schilderen en timmeren.

6. Waar word je blij van?
Ik vind het leuk om bij mijn kleinkinderen te kijken tijdens het voetballen bij FC Uitgeest en ADO ‘20 en schaatsen kijken bij mijn kleindochter. Ook een paar dagen weg met het hele gezin vind ik heel leuk. Ik vind het heel gezellig om een borreltje te drinken met z’n allen in de tuin als het zonnetje schijnt.

De persoonlijke vraag van Marc Eeltink:
“Peter, zoals sommigen wel weten woon jij op misschien wel een van de mooiste plekjes in Uitgeest. Hoe heb jij de afgelopen jaren de Sluisbuurt zien veranderen en wat zou je graag anders zien in de toekomst?”
De Sluisbuurt is een hele mooie plek om te wonen. Toen wij er kwamen wonen was het een B-weggetje waar de boeren langsgingen om te melken. Er zijn wat woningen bij gekomen en het is drukker geworden door de watersport en de aanleg van de Broekpolderweg. Maar wat ik graag anders zou willen zien is dat de A9 verdiept komt te liggen en dat er bij het water een aquaduct komt. Dat zie je ook in Friesland. Het zou een prachtige oplossing zijn voor de buurt, de jachthavens en heel Uitgeest.

Peter geeft het stokje door aan Elly Deijle met de vraag:
“Elly, je bent gestopt met je werk in de viskar. Ik weet dat je een bezige bij bent, dus hoe ga jij je vrije tijd invullen?”