De Uitgeestse Laura spreekt de VN toe.
De Uitgeestse Laura spreekt de VN toe. Foto: aangeleverd

‘Broekie’ uit Uitgeest spreekt wereldleiders toe bij Verenigde Naties

Algemeen

UITGEEST - De beeldschone Laura Bas die in maart 2020 hoge ogen gooide bij de missverkiezing Miss Beauty en in de finale terechtkwam, is een nieuw pad ingeslagen. Zij is nu werkzaam als jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, gendergelijkheid en keuzevrijheid bij Buitenlandse Zaken in Den Haag. Eind april sprak zij de Verenigde Naties toe, te midden van een aantal hoge ministers uit alle landen van de wereld.

Toen de finale van Miss Beauty werd uitgesteld door corona kon Laura switchen naar Miss World, waar ze derde werd. Ook deze missverkiezing is geen ordinaire vleeskeuring, de dames moeten wat in hun mars hebben en staan voor een maatschappelijk vraagstuk. De ambitieuze Laura besloot zich in te zetten voor gendergelijkheid en dat besloot zij niet zomaar.

Dit moet anders
Laura groeide op zonder vader en haar moeder werkte vier dagen per week om de ballen hoog te houden. Hierover werden vaak opmerkingen gemaakt en hoe ouder Laura werd, hoe meer deze opmerkingen haar gingen storen. Toen ze 20 jaar was en ambitieus vroeg iemand haar hoe zij dit later zou gaan doen. Dit was voor Laura een trigger, ze kreeg flashbacks naar haar jeugd en bedacht dat dit anders moest. Ze startte eigenhandig een project voor meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. Dit werd een groot succes.

Toen Laura er lucht van kreeg dat Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius bezig waren aan een project om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten trok ze de stoute schoenen aan en belde ze de politica op. Ze was inmiddels 23 jaar en gaf workshops aan bijna honderd vrouwen.

De functie van jongerenambassadeur was haar volgende droom. Ze volgde de functie al een tijdje maar als die vrijkwam reageerde ze toch niet. “Dat lukt me nooit, dacht ik als ik de cv’s van mijn voorgangers zag”, glimlacht ze. Toen haar project zo’n succes werd durfde ze het wel aan en ze zette alles op alles om de baan te krijgen. Een half jaar geleden mocht zij beginnen aan haar droom.

The next leader
De droom werd pas echt werkelijkheid toen ze als nuchtere Uitgeestse tijdens de ‘Commission of population and development’ bij de Verenigde Naties een speech mocht geven namens Nederland. Nederland was overigens het enige land dat een jongerenambassadeur liet spreken die dag. Na haar speech waarbij zij sprak over het belang van betekenisvolle jongerenparticipatie, menstruatiearmoede en gendergelijkheid stond de dame naast haar op en gaf haar een high five: “You are the next future leader”, zei de dame. Het bleek een hoge minister uit Mexico te zijn.

De functie van de termijn als jongerenambassadeur is dertien maanden, daarna zal er weer iets anders op het pad komen van carrièretijger Laura. Natuurlijk heeft zij daar al een plan voor gemaakt. Op korte termijn zou ze graag een corporate functie vervullen in de consultancy en graag zou ze zelf een onderneming starten waarin ze andere vrouwen kan supporten. Haar doel op lange termijn is de politiek: minister van Buitenlandse Zaken, dat lijkt Laura wel wat.

Afbeelding
DUEC-Huisbericht Langebuurt: verduurzamen tijdens verbouwing 4 uur geleden
Afbeelding
IJsclub Uitgeest draagt ideeën aan voor aantrekkelijk multifunctioneel dorpspark 5 uur geleden
Afbeelding
Acrobatiek op het water 8 uur geleden
Afbeelding
Zaffier helpt klanten met bijstandsuitkering aan automatische inkomenstoeslag 11 uur geleden
Afbeelding
WOZ taxaties woningen 29 mrt., 17:00
Afbeelding
Heemskerk en Uitgeest dragen gezamenlijk locatie aan voor een asielzoekerscentrum 29 mrt., 15:50
Afbeelding
Voorjaarsconcert Uitgeester Harmonie 29 mrt., 12:00
Afbeelding
JPTeens speelt Beauty and the Beast 29 mrt., 08:01
Afbeelding
Duizenden bloemen van Hortus Bulborum weer te bewonderen 28 mrt., 16:00
Afbeelding
Heerlijk avondje bluesmuziek in café 't Portiertje 28 mrt., 12:00
Afbeelding
Politieberichten 27 mrt., 16:30
Afbeelding
Voer de bij bij 27 mrt., 15:00