De Uitgeestse Laura spreekt de VN toe.
De Uitgeestse Laura spreekt de VN toe. Foto: aangeleverd

‘Broekie’ uit Uitgeest spreekt wereldleiders toe bij Verenigde Naties

Algemeen

UITGEEST - De beeldschone Laura Bas die in maart 2020 hoge ogen gooide bij de missverkiezing Miss Beauty en in de finale terechtkwam, is een nieuw pad ingeslagen. Zij is nu werkzaam als jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, gendergelijkheid en keuzevrijheid bij Buitenlandse Zaken in Den Haag. Eind april sprak zij de Verenigde Naties toe, te midden van een aantal hoge ministers uit alle landen van de wereld.

Toen de finale van Miss Beauty werd uitgesteld door corona kon Laura switchen naar Miss World, waar ze derde werd. Ook deze missverkiezing is geen ordinaire vleeskeuring, de dames moeten wat in hun mars hebben en staan voor een maatschappelijk vraagstuk. De ambitieuze Laura besloot zich in te zetten voor gendergelijkheid en dat besloot zij niet zomaar.

Dit moet anders
Laura groeide op zonder vader en haar moeder werkte vier dagen per week om de ballen hoog te houden. Hierover werden vaak opmerkingen gemaakt en hoe ouder Laura werd, hoe meer deze opmerkingen haar gingen storen. Toen ze 20 jaar was en ambitieus vroeg iemand haar hoe zij dit later zou gaan doen. Dit was voor Laura een trigger, ze kreeg flashbacks naar haar jeugd en bedacht dat dit anders moest. Ze startte eigenhandig een project voor meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. Dit werd een groot succes.

Toen Laura er lucht van kreeg dat Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius bezig waren aan een project om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten trok ze de stoute schoenen aan en belde ze de politica op. Ze was inmiddels 23 jaar en gaf workshops aan bijna honderd vrouwen.

De functie van jongerenambassadeur was haar volgende droom. Ze volgde de functie al een tijdje maar als die vrijkwam reageerde ze toch niet. “Dat lukt me nooit, dacht ik als ik de cv’s van mijn voorgangers zag”, glimlacht ze. Toen haar project zo’n succes werd durfde ze het wel aan en ze zette alles op alles om de baan te krijgen. Een half jaar geleden mocht zij beginnen aan haar droom.

The next leader
De droom werd pas echt werkelijkheid toen ze als nuchtere Uitgeestse tijdens de ‘Commission of population and development’ bij de Verenigde Naties een speech mocht geven namens Nederland. Nederland was overigens het enige land dat een jongerenambassadeur liet spreken die dag. Na haar speech waarbij zij sprak over het belang van betekenisvolle jongerenparticipatie, menstruatiearmoede en gendergelijkheid stond de dame naast haar op en gaf haar een high five: “You are the next future leader”, zei de dame. Het bleek een hoge minister uit Mexico te zijn.

De functie van de termijn als jongerenambassadeur is dertien maanden, daarna zal er weer iets anders op het pad komen van carrièretijger Laura. Natuurlijk heeft zij daar al een plan voor gemaakt. Op korte termijn zou ze graag een corporate functie vervullen in de consultancy en graag zou ze zelf een onderneming starten waarin ze andere vrouwen kan supporten. Haar doel op lange termijn is de politiek: minister van Buitenlandse Zaken, dat lijkt Laura wel wat.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 15 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 19 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 21 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant