Op de achterkant van deze foto uit 1974 worden als bewoners vermeld:
v.l.n.r.: dubbel woonhuis Peter Haaker en Jan Berkhout, dubbel woonhuis Kees Brandjes en Jan Vonk, schuur Jaap Admiraal, huis Jaap Admiraal, huis Gerrit Heijmans
Op de achterkant van deze foto uit 1974 worden als bewoners vermeld: v.l.n.r.: dubbel woonhuis Peter Haaker en Jan Berkhout, dubbel woonhuis Kees Brandjes en Jan Vonk, schuur Jaap Admiraal, huis Jaap Admiraal, huis Gerrit Heijmans Foto: Jan Deckwitz

Vereniging Oud Uitgeest (aflevering 30): Het Kuiperspad

Algemeen

UITGEEST - Het is een zijstraatje van de Langebuurt en ligt honderd meter ten zuiden van de kerk. Het loopt oostwaarts in de richting van ‘de’ Binnenmeer en is niet langer dan zeventig meter. Pas in 1947 kreeg het de naam Kuiperspad. Daarvoor waren de panden genummerd als Langebuurt 54 tot en met 59. Nu zijn de adressen Kuiperspad 1 tot en met 7.

Waarom heette het hier opeens Kuiperspad? De naam is gegeven omdat al sinds circa 1900 alle percelen er eigendom waren van Klaas Maartensz Kuiper. Zijn weduwe, Anna Brandjes, heeft zich ingespannen om van de gemeente gedaan te krijgen de naam van haar overleden man aan het pad te geven. Dit gebeurde en het was een opluchting voor sommige bewoners die ‘Bullepad’, een naam die in de volksmond werd gebruikt, niet prettig vonden klinken.

De benaming Bullepad was in de loop der tijd ontstaan, omdat hier een ‘bulloper’ had gewoond. Dat was iemand die in de maanden mei tot en met juli met zijn stier (=bul) door het dorp liep om hem ‘tochtige’ koeien te laten dekken. Met een kleine toeter kondigde hij zijn bezoek aan. Boeren die een tochtige koe hadden, staken een bezem in de grond met een zak erover om aan te geven dat de stier welkom was. Het was een beroep dat enig geld opbracht. Zoveel zelfs dat de gemeente Uitgeest in 1789 overwoog om zelf bullen te kopen. Dit ging niet door, maar er werd wel een officiële bulloper aangesteld in de persoon van Jan van der Eng. Of hij aan het Bullepad heeft gewoond is ons niet bekend.

Bij dit artikel zijn twee foto’s geplaatst. Een uit 1974 en een uit 2021. Op beide is het pad te zien vanuit het zuidoosten. Bij het bekijken van de foto’s kun je je afvragen welke aanblik je het meeste bevalt. Misschien zeg je om verstandelijke redenen dat het de foto uit 2021 is. Dit omdat de afgebeelde huizen ruim zijn en veel gerief bieden.

Echter, ook de oude foto uit 1974 kan iemands voorkeur hebben. Dat is dan om meer gevoelsmatige redenen. De schaal van de panden wordt als aangenaam ervaren en de variatie van vormen doet dorpser aan. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar het feit blijft dat de situaties op de foto’s duidelijk van elkaar verschillen.

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 1 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 5 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 7 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 21 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant