Glasvezelkabel
Glasvezelkabel Foto: Pixabay

Verslag raadsvergadering: ‘Nog steeds onduidelijkheid over aanleg glasvezel in Uitgeest’

Algemeen

UITGEEST - VVD en Uitgeest Lokaal stelden tijdens de eerste raadsvergadering met de nieuwe raad vragen over de aanleg van glasvezel in Uitgeest. Volgens de partijen is het voor inwoners nog steeds niet duidelijk hoe het nu precies zit met de aanbieders daarvan.

Wie gaat er nu eigenlijk een glasvezelverbinding aanleggen in ons dorp: E-Fiber, Delta Fiber of beide, zo wilden zij weten. Mike Zuurbier (VVD): “Diverse inwoners klagen dat vertegenwoordigers van Delta ongevraagd foto’s maken van de buitenzijde van de woning. Is dit wel toegestaan? Ook schrijven diverse inwoners dat ongeacht of de verbinding van E-Fiber of Delta wordt gebruikt, hiervoor vastrecht in rekening wordt gebracht. Is dit juist? En bent u van mening dat de communicatie vanuit de gemeente naar wens is verlopen? En krijgen inwoners nog aanvullende informatie?”

Benadering Delta wordt als agressief ervaren
Wethouder Van Weel: “Er is inderdaad veel verwarring hierover. Dat is al weken zo, en wij proberen al weken tegeninformatie te geven. Vorige week hebben we een gesprek gehad met het bestuur van Delta. Mijn collega-wethouder Paul Slettenhaar van de gemeente Castricum en ik heb hebben toen duidelijk gemaakt dat zij veel verwarring zaaien en dat hun manier van optreden als agressief wordt ervaren. We komen nu met een intensiever mediaoffensief, onder andere op de website van de gemeente en via Facebook.”

Alleen overeenkomst met E-Fiber
“Voor alle duidelijkheid: we hebben alléén een overkomst met E-Fiber. Maar Delta accepteert dat gewoon niet en beroept zich op de Telecommunicatiewet, waarin staat dat ze een vergunning mogen aanvragen. Dat klopt, maar de gemeente kan wel voorwaarden stellen. En E-Fiber is als eerste aan de beurt. Als zij klaar zijn, kijken we of er nog een vergunningsaanvraag van Delta ligt. We staan nu in ieder geval niet toe dat twee partijen tegelijk gaan graven.”

‘De brutalen hebben de halve wereld, maar niet in Uitgeest’
“We krijgen veel vragen van inwoners en die beantwoorden we allemaal. Het is niet zo van: u leest het wel.” De wethouder erkent dat het desalniettemin heel verwarrend is als er toch winkels van Delta openen in Uitgeest en Castricum, en dat vertegenwoordigers van het bedrijf langs de deuren gaan. “Er wordt weleens gezegd: brutalen hebben de halve wereld, maar niet in Uitgeest!”

Jack Zwarthoed (CDA) wilde graag weten hoe het zit als mensen al ‘ja’ hebben gezegd tegen Delta-medewerkers of zelfs al hebben getekend. Wethouder Van Weel: “Dat is voor eigen risico, wij hebben geen samenwerkingsovereenkomst met Delta. We laten nog wel juristen kijken naar het zonder toestemming fotograferen van de woning. Wees daarvan overtuigd.”

Tekst: Lucia Rodenburg

Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 3 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 6 uur geleden
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Digitale krant