Banenstelsel bij Schiphols Holland Metropool met verdubbelde preferente banen.
Banenstelsel bij Schiphols Holland Metropool met verdubbelde preferente banen. Foto: aangeleverd

Limmerkoog na de Luchtruimherziening II

Algemeen

Gaat de Omgevingswet een gezonde leefomgeving garanderen?

UITGEEST - Het artikel van 30 maart over een toekomstige Limmerkoog was - wat de ‘woonkoepel’ betreft - een 1 april grap. 

Maar voor het overige een ernstige waarschuwing voor de gevolgen van de op handen zijnde luchtruimherziening. Want bij de Polderbaan installeerde Schiphol al het ‘Next-Gen’ hoogfrequent vliegsysteem, dat samen met Schiphols groei-verdien-model de leefomgeving hier uiterst ongezond dreigt te maken. De vraag is nu of de Omgevingswet nog een gezonde leefomgeving kan garanderen.

Of en hoe er in de Limmerkoog gebouwd kan gaan worden hangt af van nieuwe geluidscontouren na de luchtruimherziening en de opstelling van raad en college in de nieuwe periode 2022-2026. Er wordt wel eens vergeten dat via burgerparticipatie een - op de nieuwe Omgevingswet toegesneden - Omgevingsvisie Uitgeest 2030 is vastgesteld. Een nieuw college is daaraan gehouden, ook al fungeert de huidige D66 burgemeester als ‘kwartiermaker’ voor de vernieuwde Metropoolregio Amsterdam. Waar de D66 fractie zich uitsprak voor een reset en krimp voor de luchtvaart* blijft deze MRA 2.0 vasthouden aan Schiphols streven naar groei en een ‘Holland Metropool’. Daarbij is een door veel partijen gevolgde struisvogelpolitiek gevaarlijk.

De door Uitgeest via OVU 2030 nagestreefde vitale dorpskernen in een gezonde, groene omgeving dreigen ten prooi te vallen aan megalomane verstedelijking die verbonden is aan Schiphols toekomstvisie. Vanuit het nieuwe Metropoolbureau op de Zuid As drukt een trio topbestuurders met als voorzitter de GL burgemeester van Amsterdam dit door. En met de luchtruimherziening dreigt directe verplaatsing van extra geluidshinder, ongezonde uitstoot en de aantasting van klimaat en de natuur door stikstof en CO2 naar onze regio, inclusief het Natura 2000 kustgebied. 

Bescherming via Omgevingswet, geen lapmiddelen als ‘DeNoize’ en ‘Notifly’

Het gevaar is levensgroot dat de Metropoolbestuurders en hun volgelingen de nog door de Omgevingswet geboden bescherming tegen deze aantasting van onze leefomgeving proberen te omzeilen. Dit zou een grove schending van de rechtsbescherming betekenen die alleen nog door alerte raadsleden en bewoners en hun platforms en organisaties gestopt kan worden. Noodgedwongen volgt dan een kostbare gang naar de rechter. Dat zal moeten gebeuren voordat het te laat is! 

Ook moet worden opgepast voor - als innovatieve oplossingen - aangedragen lapmiddelen als ‘DeNoize’ en ‘Notifly’. Wie zit nu te wachten op de extra investering in nieuw ontwikkelde, elektrisch gestuurde en geluidafstotende ramen? En wie wil z’n bewegingsvrijheid laten bepalen door ‘Notifly’? Wie wil er in vredesnaam een ‘variabele wasdag’ bij het buiten drogen van het wasgoed, het mijden van tuinen en buitenruimte gedurende een flink deel van de dag en extra medicatie vanwege langdurige slaapverstoring door de ‘Next-Gen’ technologie?

Laat het voor een ieder duidelijk zijn:
Dit zijn de offers die zijn verbonden aan het groei-verdienmodel van Schiphol, de aansluiting bij de Metropoolregio 2.0 en de realisatie van Schiphols ‘Holland Metropool’.

*Document in bezit van deze krant

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kennisnetwerk Impact en de Werkgroep Toekomst Luchtvaart W.T.L. (zie: www.toekomstluchtvaart.nl )

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 8 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 12 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 14 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant