Handen uit de mouwen? Gebruik een tuinklauw.
Handen uit de mouwen? Gebruik een tuinklauw. Foto: Jan Rodenburg

Handige tip voor in de tuin

Algemeen

UITGEEST - Het voorjaar komt eraan. Mocht u het idee hebben om een groentetuin beginnen, hierbij een handige tip: gebruik een tuinklauw in plaats van spitten. 

Zonder spitten blijft het werk van organismen in stand dat de grond luchtig houdt en de planten voedt, maar dan? In de herfst moet de mest ingewerkt worden met de tuinklauw. Van het voorjaar is het een kwestie van frezen, ook weer met de tuinklauw, en klaar is de tuin. 

Voordelen
De ‘s-grip’ maakt de tuinklauw ergonomisch en maakt bukken of tillen praktisch overbodig. Bovendien gaat het tuinieren vele malen sneller. Bovendien is er minder inspanning nodig en is het beter voor je rug. Door de speciale constructie dient men slechts één tand/pen in de bodem te steken. De andere draaien zich vervolgens als een kurkentrekker vanzelf in de bodem. De tuinklauw is geschikt om aarde los te maken en de bodem te beluchten. Ook bij bestaande planten zorgt dit voor meer zuurstof en wateropname. Onkruid wieden, mest en compost gelijkmatig vermengen voorkomt wortelbeschadigingen. Te gebruiken in elke soort grond, ook in klei. Precies waar de voedingsstoffen zitten, de bovenste 15 cm, wordt omgewoeld.

Let op: de tuinklauw werkt alleen goed onder een hoek van 30-45 graden, dus niet rechtop gebruiken en met beide duimen naar binnen, net alsof je een auto bestuurt.

Tekst: Jan Rodenburg