Ineke Schram en Wolter van der Vlist van Herenboeren Kennemerland.
Ineke Schram en Wolter van der Vlist van Herenboeren Kennemerland. Foto: aangeleverd

Als parttimeboer je eigen voedsel verbouwen

Algemeen

REGIO - “Eén honderdste deel van de bevolking zorgt ervoor dat de andere 99,9 procent kan eten en daardoor doen en laten wat het wil. Het is een uitspraak van een Amerikaanse minister die sprak voor een zaal vol boeren die nog net niet over de stoelen kropen bij het applaus. Overal in de wereld is die afstand tussen de primaire producent en de burger oneindig groot geworden.” 

Dit is een passage uit het boek: ‘Het beklemde land - Hoe een boerenparadijs kan worden terugveroverd’ van Kees Kooman en dit is precies de impasse waar Herenboeren Nederland is ingedoken: de boer in dienst van de consument, geen grootgrutter ertussen en iedereen betrokken.

Hoe word je parttimeboer?
Een herenboerderij wordt opgezet door 200 huishoudens die daar ieder een bedrag van € 2000 voor inleggen. Ze kopen of pachten 16 à 20 hectare grond, nemen een boer in dienst, kopen vee, landbouwmachines, zaaigoed, hekken en er wordt een moestuin gerealiseerd. Iedere Herenboerderij houdt om precies te zijn 249 kippen voor eieren en kippenvlees. “Met meer kippen ben je geen hobbyboer meer en wordt de regelgeving strenger,” zo legt Wolter van der Vlist uit, voorzitter van coöperatie Herenboeren Kennemerland. Een herenboerderij streeft biodiversiteit na, er wordt van alles verbouwd: van groente tot fruit en van eitjes tot vlees.

De eigenaren halen dus voedsel van eigen land en zijn zelfs van harte welkom om mee te werken op de boerderij. “Dichter bij eerlijk voedsel kan dus niet. Je weet waar je voedsel vandaan komt, We draaien eigenlijk het financiële systeem om: burgers worden eigenaar,” zo legt Ineke Schram uit, een van de zeven kartrekkers van Herenboeren Kennemerland.

Herenboeren Kennemerland is er voor iedereen
Een belangrijk speerpunt van Herenboeren is de ecologische voetafdruk: in plaats van eten over de hele wereld te slepen, denk maar eens aan garnalen uit Nederland die gepeld worden in Marokko en daarna worden teruggevlogen, eet je gewoon voedsel uit je eigen tuin dat je op de fiets kan ophalen. Een ander speerpunt van Herenboeren is eten van de seizoenen, zo biologisch mogelijk. Een appel van je eigen herenboerderij is natuurlijk veel lekkerder dan een appel uit Nieuw-Zeeland en het eten van seizoensproducten is ook beter voor de natuur.

Inmiddels zijn er in Nederland twaalf herenboerderijen in bedrijf. Herenboeren Kennemerland heeft sinds juli, toen zij het idee lanceerden aan de keukentafel, een grote groep geïnteresseerden verzameld die graag mede-eigenaar willen worden van de herenboerderij. Het is een gemêleerd gezelschap: van ecogekkies tot 70-plussers die nog tegen kernwapens hebben gedemonstreerd en van piloten en managers tot mensen die veel in natuurwinkels komen.

Omdat de exploitatiebegroting wordt gedekt door de contributie van de eigenaren kan er nooit verlies zijn. “Ja, bij een slecht seizoen heb je misschien iets minder opbrengst, maar dan kan je ervoor kiezen om hetgeen je mist toch bij de supermarkt te halen,” glimlacht Wolter. “We zijn in dit systeem niet alleen consument maar ook producent.”

De gouden tip
Het enige wat nog ontbreekt is de grond, daar zijn zij naarstig naar op zoek. Het land moet gedeeltelijk geschikt zijn voor akkerbouw en er komt een schuur en een stal op te staan. Herenboeren Kennemerland is in gesprek met diverse boeren en krijgt van alle kanten tips, maar de gouden tip zat er tot nu toe nog niet tussen. Dus als iemand een tip heeft dan hoort Herenboeren Kennemerland dit graag.

Als u meer informatie wilt over het herenboerenconcept of u wilt zich aansluiten, want er is immers genoeg te doen (denk aan coördinatie, vrijwilligerswerk en het organiseren van informatieavonden), kijk dan eens op www.kennemerland.herenboeren.nl of volg de Instagrampagina Herenboeren_Kennemerland voor meer nieuws.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 11 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 15 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 17 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant