Ad Corten in Mauritanië.
Ad Corten in Mauritanië. Foto: aangeleverd

Scholing beter voor Afrikaanse jongeren dan emigratie naar Europa

Algemeen

UITGEEST - Mauritanië (gelegen in West-Afrika) is een van de landen van waaruit veel jongeren de afgelopen jaren vertrokken naar Europa. “Helaas worden de migranten er zelf meestal niet wijzer van en hun familie in Afrika ook niet. Als zij Europa weten te bereiken, wordt hun asielaanvraag afgewezen en moeten ze leven in de illegaliteit. Het geld dat ze geleend hebben is uitgegeven aan mensensmokkelaars en ze kunnen dit niet terugbetalen. Alles bij elkaar wordt de situatie in de thuislanden alleen maar slechter door de migratie naar Europa,” aldus Uitgeester Ad Corten van Stichting Scholen voor Mauritanië.

Volgens Corten is verbetering van het onderwijs de enige toekomst voor Afrika. Met beter opgeleide mensen kan er daar ook industrie ontstaan, kan de corruptie worden teruggedrongen en zal het geboortecijfer dalen. In de meeste Afrikaanse landen is het onderwijs niet te vergelijken met dat in ons land. Op openbare scholen zitten leerlingen met 80 kinderen in één klas; onderwijzers zijn niet gemotiveerd, en de kinderen steken weinig op van de lessen die ze krijgen.

Stichting Scholen voor Mauritanië
De in Uitgeest gevestigde Stichting Scholen voor Mauritanië (SVM) werkt al 12 jaar aan de verbetering van het onderwijs in de havenstad Nouadhibou. De stichting is opgezet door visserijbioloog Ad Corten die in 1998 naar Mauritanië kwam om daar de activiteiten van de Nederlandse trawlers te monitoren. Naast zijn werk bouwde hij goede contacten op met de lokale bevolking en hielp hij enkele plaatselijke onderwijzers om een eigen school te stichten. Op dit moment zijn er al twee scholen met bij elkaar 500 leerlingen.

Een van de scholen is nu nog gevestigd in een gehuurd gebouw dat eigenlijk ongeschikt is als school. Daarom is de stichting bezig om voor deze school ook een eigen gebouw neer te zetten. De afgelopen maanden is met de bouw hiervan begonnen en het streven is om de school dit voorjaar in gebruik te nemen. “Helaas ligt op dit moment de bouw stil omdat het geld op is. De school heeft daarom gevraagd of wij bij kunnen springen voor de resterende bouwkosten,” zo vertelt Ad.  

Tweerichtingsverkeer
De stichting streeft naar tweerichtingsverkeer tussen Nederland en Mauritanië. In ruil voor hulp krijgen donateurs rechtstreeks informatie uit dit boeiende land. Mauritanië balanceert tussen fundamentele islam en westerse democratie, en het is nog onduidelijk welke kant het kwartje op zal vallen. Hoe meer rechtstreeks contact er is tussen Mauritanië en Europa, hoe groter de kans is dat Mauritanië zich tot een normaal land zal ontwikkelen. Een van de manieren om dat contact te bevorderen is samenwerking tussen scholen in Nederland en in Mauritanië. Corten propageert dat door het geven van lezingen op scholen in de IJmond. Daarbij kunnen de leerlingen in Nederland via een WhatsApp videoverbinding een kijkje nemen in de scholen in Nouadhibou.

Voor verdere informatie en toezending van de halfjaarlijkse nieuwsbrief: adcorten@gmail.com Doneren kan via de website www.scholenvoormauritanie.nl

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 5 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 10 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 13 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 15 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant