Patrick (l) en Mike Roelands in actie bij de strandopgang.
Patrick (l) en Mike Roelands in actie bij de strandopgang. Foto: HR Producties

Patrick en Mike lopen halve marathon op eigen houtje

Algemeen

UITGEEST - Zoals zoveel evenementen was ook de halve marathon van Egmond afgelast die zou plaatsvinden op zondag 9 januari. Maar dit weerhield de tweelingbroers Mike en Patrick Roelands er niet van om hem toch te lopen, samen met honderden andere lopers die zich verzamelden op verschillende tijdstippen bij de officiële startplaats. Op deze druilerige zondagochtend liepen de 19-jarige Mike en Patrick de 21,1 kilometer ook nog eens binnen de 1 uur en 55 minuten die zij zichzelf als doel hadden gesteld.

Voldaan zitten de twee broers thuis op de bank. Een beetje stijf, dat wel. Mike, die een tijd van 1 uur en 55 minuten neerzette, vertelt: “Het eerste stuk ging lekker. Het strand was goed, alleen waaide het best hard. Gelukkig hadden we de wind mee. Na 7,5 kilometer begon het echte werk: bergje op en bergje af. De laatste drie kilometer liep ik op mijn wenkbrauwen: vooral de Bloedweg in Egmond was best zwaar omdat die een stukje omhoogloopt.”

Juist in die drie laatste kilometers kreeg broer Patrick een opleving, hij versnelde zijn tempo en het resultaat hiervan was dat hij drie minuten voor zijn broer eindigde, in 1 uur en 52 minuten dus. “Het lopen ging best soepel maar vanaf de 16 kilometer was ik de kilometers aan het aftellen. Toen ik die opleving kreeg versnelde ik zodat ik eerder bij de finish zou zijn,” zo legt hij uit.

Volgend jaar weer
De twee sportieve broers zitten op het Regiocollege sport & bewegen en zouden in eerste instantie met school de halve marathon lopen. Zodoende oefenden zij iedere vrijdagmiddag, soms een duurloop, soms intervaltraining. De laatste 1,5 week stonden de trainingen op een laag pitje in verband met de schoolvakantie en door een blessure van Mike. “Ik stopte met lopen want mijn gedachte was: ik loop hem wel als het echt moet,” vertelt Mike. Dit pakte dus goed uit voor de jongens, mede door de support van vele wandelaars en andere lopers én de gunstige weersomstandigheden. “Hopelijk gaat het evenement volgend jaar wel door, dan loop ik hem weer,” aldus Patrick.