Schilderij van Jaap Min met weidemolen.
Schilderij van Jaap Min met weidemolen. Foto: aangeleverd

Vereniging Oud Uitgeest: Aan de Hennepklopperslaan

Algemeen

De afbeelding bij dit artikel toont een schilderij dat de Bergense schilder Jaap Min in ongeveer 1940 maakte. Het is geschilderd met olieverf op doek en meet 55 bij 90 centimeter. Aan de rechterkant zie je een houten weidemolen met een hekwerk eromheen. Hij stond op de hoek van de Hennepklopperslaan en de Westergeestervaart (zie kaartje). Het bouwjaar van de molen is onbekend. 

Links op het schilderstuk zie je de kerk aan de Langebuurt met ervoor het rode pannendak van de boerderij van Admiraal aan het Kuiperspad. Weer daarvoor zijn weilanden met grazend vee geschilderd. Het geboomte rond de kerk en het kerkhof gaat van links naar rechts. Op de achtergrond zie je de bebouwing aan de Meldijk. Van linksonder loopt het water van de Binnenmeer naar rechts schuin omhoog. Met vlekken en vegen is een bewolkte lucht boven het tafereel geschilderd. De manier waarop het schilderij is gemaakt, is vrij traditioneel figuratief. Jaap Min zou later de persoonlijke en poëtische wijze van schilderen ontwikkelen waarmee hij bekend is geworden. 

De naam Hennepklopperslaan werd hiervoor genoemd. Het is de vaart die van de Binnenmeer en onder de A9 door naar de Wijen Bus loopt. De naam is aan het water gegeven omdat er een hennepklopper heeft gestaan. Onduidelijk is of deze aan de noord- of aan de zuidkant stond. De hennepklopper was een molen ‘daar mede men met omgaende molenwerck de hennep met stampers clopt en sacht maeckt’. Wat wil zeggen dat stengels van hennepplanten zo werden bewerkt dat alleen de lange elastische vezels overbleven. Het eindproduct werd gebruikt in touwslagerijen en zeildoekweverijen. Het was een achtkante bovenkruier met stelling en zag eruit als op de schets bij het kaartje bij dit artikel. Hij werd gebouwd in 1693 en gesloopt in 1752. Hij had de fraaie naam De Zwaan van ‘t Nest. 

Er was hier nog een molen. Die stond op de hoek van de ‘laan’ en de Binnenmeer. Het was houtzager De Hoop, een paltrokmolen. Deze werd gebouwd in 1629 en brandde in 1911 af. Zoals u weet zijn plannen voor herbouw van de molen op het erfgoedpark aan de Lagendijk tot nu toe op niets uitgelopen. Maar de naam De Hoop houdt misschien de belofte in dat herbouw in de toekomst ooit zal plaatsvinden.

Afbeelding
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 49 minuten geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 1 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 2 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 2 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 19 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 23 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Digitale krant