Henk Boonstra.
Henk Boonstra. Foto: Marianne Jonker

Henk Boonstra (26 april 1941- 20 december 2021): “Iedereen is goed”

Algemeen

UITGEEST - Op maandag 20 december jl. is Uitgeester voetbalicoon Henk Boonstra onverwacht overleden. Henk was een begrip in Uitgeest, want naast een imposante voetbalcarrière is Henk bij veel Uitgeester voetballers vooral bekend als jeugdtrainer van FC Uitgeest. En een goede, want Henk was typisch zo’n trainer die iedereen wist te raken met zijn liefde voor het voetbal en de kunst om jonge jongens en meisjes beter te maken in het spel. Op 26 juni 2021 nam hij als 80-jarige afscheid als trainer bij FC Uitgeest. Bij die gelegenheid had ik een interview met hem dat al eens eerder gepubliceerd is. Ter nagedachtenis en als eerbetoon aan deze grote sportman hieronder nogmaals het interview.

“Toon Dekker, ik had een klik met die man. We kwamen allebei uit Beverwijk, hebben samen veel bijgedragen aan het ontwikkelen van jonge spelers in Uitgeest en keken op dezelfde positieve naar hen. Die kinderen moeten gewoon plezier hebben. Goed zijn, goed worden, het doet er nog niet toe. Jongens, meisjes, gewoon door elkaar heen en allemaal hetzelfde behandeld. Toch is het weleens moeilijk want je weet niet altijd alles van die jonge kinderen. Je ziet ze één keer in de week en soms moet je weleens ingrijpen als er een kind is dat een over de grens gaat. Blijkt zo’n kind op school soms een batterij aan begeleiding te krijgen. Maar ja, wij weten dat niet. Is misschien maar goed ook hoor, want je pikt de kinderen die wat extra aandacht nodig hebben er toch wel uit. Die aandacht krijgen ze van ons dan ook.”

Niels Duin en Max Harmsen, spelers van Jongens onder 17, knikken instemmend. De laatste maanden hebben zij als beoogde opvolgers het ‘ambacht’ van voetbaltrainer mogen leren van Henk Boonstra. Ze kijken naar hem met zowel bewondering als respect. Henk is een begrip bij FC Uitgeest. Vanaf volgende week zullen zij de allerjongste voetballertjes (4-6 jaar) onder hun hoede nemen volgens de lessen van Henk Boonstra, namelijk “Iedereen is goed”.

Henk is inmiddels 80 jaar en heeft het afgelopen jaar gemerkt dat alles niet meer vanzelf gaat. Het eens goddelijke lijf werkt niet altijd meer mee en het verlies van voetbalvriend Toon Dekker (2017) was hem niet in de kouwe kleren gaan zitten. Hij voelde het moment aankomen om te stoppen, een leven zonder voetbal.

Fanatisme nooit echt verdwenen
“Ik ben begonnen op mijn achtste jaar bij sv Beverwijk. Later ben ik naar Kinheim gegaan in Velsen-Noord, dat speelde op het huidige sportpark De Gieteling waar nu FC Velsen-Noord speelt. Dat was een leuke club waar je iedereen kende. Doordat het ledenaantal terugliep moest er gefuseerd worden met het naastgelegen IEV. Dat vond ik helemaal niks. In één klap was de gezelligheid verdwenen. Omdat ik in die tijd werkte bij de Melksuikerfabriek in Uitgeest kreeg ik daar ook een huis. Zo leerde ik mensen kennen van vv Uitgeest. Dat was nog een echte dorpsclub begreep ik. Ik heb toen overschrijving (1962) aangevraagd en kwam gelijk in het eerste elftal. Al snel werd mij gevraagd of ik een juniorenelftal wilde trainen. Dat vond ik leuk om te doen en ja, dat heb ik dus tot 26 juni 2021 volgehouden. De jaren in het eerste van vv Uitgeest waren prachtig, ik heb er zo’n 300 wedstrijden gespeeld. Ik speelde vaak laatste man. Een mooie en belangrijke plaats in het veld. Alles begint vanaf die positie. Ik had een goede lange trap en kon daardoor het middenveld soms overslaan, richting spitsen. Zoiets zouden ze vandaag de dag een ‘spelversneller’ noemen, haha! De beste voetballer met wie ik gespeeld heb in die jaren? Ik denk Henkie Baltjes. Geweldige speler.

Als trainer heb ik me natuurlijk moeten ontwikkelen. Ik denk dat ik in het begin misschien wat te fanatiek was. Ik heb dat bijgesteld maar het is nooit echt verdwenen. Ik hou niet van dat zoetsappige. Kinderen mogen best fanatiek zijn in wat ze graag willen leren. Tegelijkertijd neem je zo’n kleintje natuurlijk in bescherming als er even wat misgaat.”

“Nooit zeuren, altijd klaarstaan”
Het is zaterdag 26 juni 2021, negen uur. De eerste zaterdag na corona dat er weer publiek langs de lijn mag staan. Het is nu echt zover, zijn laatste training. Henk kijkt eens om zich heen, helpt Niels en Max en neemt plaats in het doeltje van de Toon Dekker Arena als de kleintjes een oefening moeten doen in het afmaken op het doel. Natuurlijk had hij al begrepen dat ze die laatste training niet zomaar voorbij zouden laten gaan. Ergens halverwege komt er een vrolijk spelend dixielandorkestje naar het veld. De familie staat langs de kant. Eerst de training afmaken.

Vincent van den Berg, jeugdvoorzitter van FC Uitgeest, begrijpt dat. Na afloop van de training vraagt hij de aandacht van de vele aanwezigen. Het is moeilijk voor hem. Hij, kind van de club, kent Henk al vanaf zijn eerste voetbaljaren bij vv Uitgeest en later FC Uitgeest. Zichtbaar geëmotioneerd bedankt hij Henk voor “al die jaren van trouwe dienst, en dat alles zonder gezeik. Nooit zeuren, altijd klaarstaan.” Henk waardeert dat. Hij ziet in Vincent een ware geestverwant: niet zeiken, niet te zoetsappig en houden van gezelligheid. Maar vooral dezelfde blik op jeugdvoetballers: “Iedereen is goed”.

Henk kijkt en ziet dat het goed is. Hij komt vast nog weleens kijken.

René Vermeer