Burgemeester Sebastiaan Nieuwland.
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland. Foto: aangeleverd

Een terugblik naar 2021 maar vooral een vooruitblik naar 2022

Algemeen

UITGEEST - Burgemeester Sebastiaan Nieuwland is behalve eerste burger van Uitgeest ook gewoon een inwoner van Uitgeest. Hij zet zijn vuilnisbak buiten op zijn Nike-gympen en komt het liefst op de fiets naar het gemeentehuis. Net als iedere andere Uitgeester heeft de burgemeester het afgelopen (corona)jaar op zijn eigen manier beleefd en dus blikt hij liever vooruit, maar hij ontkomt niet aan een korte terugblik.

‘Een doener’, zo noemde de burgemeester zichzelf in een van zijn eerste interviews. Dat is in dit moeilijke jaar wel gebleken. Toen de kermis in juni moest worden afgelast bleef hij in gesprek met de organisatie om te proberen het evenement in september toch doorgang te laten vinden, tot bleek dat het écht onmogelijk was. “Ik kijk met mijn ambtelijke organisatie het liefst naar mogelijkheden, men mag ons alles vragen. Toch moesten wij bij bepaalde verzoeken ook de consequenties op lange termijn overwegen, daarom zijn wij genoodzaakt goede ideeën soms toch af te wijzen,” zo legt hij uit.

Het moment dat onze burgemeester het meest is bijgebleven was onderweg naar de stembureaus tijdens de verkiezingen, om de vrijwilligers te verrassen met chocolade. Hij vindt het belangrijk om vrijwilligers een hart onder de riem te steken en is trots dat bijna een derde van de inwoners van Uitgeest zich vrijwillig inzet voor dorpse zaken.

Bij De Meet liep hij een dame tegen het lijf met een groot boeket bloemen in haar armen. De dame vertelde dat de bloemen voor haar broer waren die jarig was. Nadat ze vertelde dat haar broer op het kerkhof lag van de Dorpskerk besloot burgemeester Nieuwland na zijn afspraak het graf te bezoeken. De dame stond nog bij het graf en wat volgde was een aangrijpend gesprek. “Ondanks het verdriet was dit een mooi moment. Ik wil er namelijk graag zijn voor de burgers van Uitgeest, zowel in goede als in slechte tijden,” aldus de burgemeester.

Terwijl corona als een rode draad door 2021 liep en er dus geen officiële evenementen waren waar burgemeester Nieuwland de burger kon ontmoeten heeft hij wel veel individuele contacten gehad waar hij met plezier op terugkijkt.

En of corona in 2022 overgaat? “Zwartkijken heeft geen zin maar we gaan 2022 wel met voorzichtigheid tegemoet. De pandemie is een wereldwijd probleem dus we weten het simpelweg niet,” aldus de burgemeester. “We gaan sowieso kijken naar de dingen die wel kunnen en hoe we binnen de BUCH de vertaalslag van de maatregelen kunnen maken naar het individu.” In deze lastige tijd denkt de burgemeester vooral aan de jongeren die graag een feestje vieren en aan de eenzame ouderen. “Hou vol en geniet van kleine dingen. Maak kleine dingen groot en pak de lichtpuntjes zoveel mogelijk vast.”

Het jaar 2022 zit vol met mooie en nieuwe gebeurtenissen. Zoals de verkiezingen op 16 maart waarna er een nieuw college en een nieuwe raad komt boordevol nieuwe ideeën. “Ga ook vooral stemmen,” zo roept de burgemeester Uitgeest op. Ook denkt hij aan de realisering van het Centrumplan met de nieuwe sportzaal en het nieuwe kindcentrum Cornelis en bijvoorbeeld de woningbouw waarmee de woningnood voor jonge Uitgeesters langzamerhand de kop ingedrukt gaat worden. “Er gebeurt kleinschalig ontzettend veel in ons mooie Uitgeest,” zo benadrukt hij.

Als de verslaggever vraagt naar de goede voornemens van burgemeester Nieuwland op persoonlijk vlak schatert hij het uit: “Daar begin ik niet aan.” Maar zijn doelen op gemeentelijk gebied heeft hij helder in het vizier. Er wordt druk gewerkt aan het creëren van een goed beeld hoe Uitgeest in de toekomst verder gaat als zelfstandige gemeente en er wordt verder gesleuteld aan een plek voor participatie in de besluitvorming. Naar buiten zal Uitgeest een steeds grotere rol gaan spelen en zich goed positioneren. Mooie voorbeelden daarvan zijn het Erfgoedpark en ‘Bobs Party & Events’.

Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 14 uur geleden
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 16 uur geleden 1
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 18 uur geleden
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 20 uur geleden
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 20 uur geleden 3
Aanleg en het onderhoud van twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen door Tennet.
Belemmeringswet Privaatrecht 21 uur geleden
Grutto's plasdras.
Weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 14 apr, 16:00
Vanaf het water heb je een mooie kijk op de omgeving. Kano je ook een keer mee?
Kano je woensdagavond 17 of 24 april eens mee? 14 apr, 10:00
Oplaadpalen bij bedrijf.
Volg op donderdag 23 mei digitale bijeenkomst zero-emissie zones 13 apr, 15:00
Fragment uit The Old Oak.
The Old Oak (2023) bij Filmhuis De Zwaan Cultureel 13 apr, 12:00
De voormalige tandartspraktijk aan de Benesserlaan wordt onderdeel van een aantal woningen.
Vastgesteld bestemmingsplan Benesserlaan 266 12 apr, 12:00
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 12 apr, 10:00
Digitale krant