Op basisschool Kornak werd er genoten van een heerlijk kerstontbijt en leuke kerstactiviteiten.
Op basisschool Kornak werd er genoten van een heerlijk kerstontbijt en leuke kerstactiviteiten. Foto: Sara van den Nieuwendijk

Ook in Uitgeest vervroegd kerstfeest op basisscholen

Algemeen

UITGEEST – Het kwam niet geheel onverwachts, maar toen vorige week dinsdag bekend werd gemaakt dat de basisscholen een week eerder moesten sluiten, was het toch even slikken voor velen. Ook in Uitgeest hebben de vijf basisscholen het kerstfeest moeten verplaatsen in een korte periode vol hectiek.

Zo is er op de Vrijburg en de Molenhoek een gezellig kerstfeest georganiseerd op donderdagochtend, en genoten de kinderen van basisschool de Binnenmeer van een heerlijk kerstontbijt op vrijdagochtend. Margriet Speklé, directrice van deze drie basisscholen, heeft samen met de leerkrachten en ouders van de leerlingen haar best gedaan om er nog wat moois van te maken voor de kinderen: ‘’Het is te merken dat de situatie in het onderwijs nu wel echt onhoudbaar wordt. We moeten ons in bochten wringen om vervanging te zoeken en ons in de situatie staande te houden. Juist daarom vond ik het zo belangrijk om de kinderen nog een mooi kerstfeest te geven.” 

En dat is zeker gelukt. De leerlingen kwamen verheugd aan in versierde klaslokalen met mooi gedekte tafels. Ze namen hun eigen ontbijt mee, dat werd aangevuld met een kleinigheidje dat geregeld was vanuit de ouderraad. ‘’Het is fantastisch om te zien dat iedereen elkaar wil ondersteunen waardoor we nog een gezellig kerstontbijt hebben kunnen organiseren,” vertelt Margriet enthousiast. ‘’Ik heb er oneindig veel bewondering voor dat iedereen alles vol enthousiasme en positiviteit blijft doen in deze lastige tijd.”

Verbondenheid op basisschool Kornak
Ook op basisschool Kornak kwam het slechte nieuws vanuit het kabinet nog als een verrassing. ‘’Natuurlijk voelden we wat aankomen, maar omdat er een paar dagen van tevoren nog nadrukkelijk werd gezegd dat de scholen open zouden blijven, hadden we nog maar een paar dagen de tijd om de sluiting voor te bereiden,’’ aldus directrice Nel de Vries. “Oorspronkelijk zouden we een kerstdiner hebben op school, maar dat hebben we omgezet naar een kerstontbijt.” De kinderen kwamen op vrijdagochtend in het donker aan op school, waar de kerstboomlichtjes brandden en waar gezellige kerstmuziek klonk. Nel de Vries vertelde een mooi kerstverhaal, dat de kinderen digitaal konden bekijken en beluisteren. De rest van de dag waren er leuke activiteiten georganiseerd, zoals het maken van kerstknutsels. ‘’Er zijn in de laatste schooldagen ook steeds twee groepen aan elkaar gekoppeld die samen een activiteit deden. Zo verstuurden ze elkaar kerstkaarten. Het was erg leuk om die verbondenheid met elkaar te voelen.’’

Samen een mooie kerst
De leerlingen van basisschool de Wissel kwamen ook in hun mooiste kerstkleding op vrijdagochtend naar school om te genieten van een heerlijk kerstontbijt. Directrice Carola van der Eng vertelt enthousiast over het kerstfeest. ‘’De kinderen hadden een lekker ontbijtje meegenomen in een prachtig versierde kerstdoos. Op school zelf stonden een tulband, kerststol en limonade voor ze klaar.’’ Een week voor het kerstontbijt hadden de kinderen een kerstkaart gekleurd, die ze hebben opgestuurd naar het ouderenfonds en naar Geesterheem. ‘’Zo vieren we samen een mooie kerst!’’ aldus Carola.

Tekst: Sara van den Nieuwendijk

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 42 minuten geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 4 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 6 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 20 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant