Zo’n 200 inwoners eten binnen een paar jaar groente, fruit en vlees van Noord-Kennemerlandse bodem. De handtekeningen voor een herenboerderij zijn gezet.
Zo’n 200 inwoners eten binnen een paar jaar groente, fruit en vlees van Noord-Kennemerlandse bodem. De handtekeningen voor een herenboerderij zijn gezet. Foto: aangeleverd

Noord-Kennemerland straks 200 herenboeren rijker

Algemeen

REGIO - Zo’n 200 inwoners eten binnen een paar jaar groente, fruit en vlees van Noord-Kennemerlandse bodem. Op maandag 13 december richtten de initiatiefnemers officieel de coöperatie Herenboeren Kennemerland op. Een mijlpaal op weg naar een eigen herenboerderij voor Castricum, Heemskerk en Uitgeest.

Nu de aktes voor de oprichting van de coöperatie Herenboeren Noord-Kennemerland zijn ondertekend, bestaat de Herenboerderij Noord-Kennemerland officieel. Dat is belangrijk voor de volgende stappen op weg naar lokaal geproduceerd voedsel, zoals het verwerven van grond. De initiatiefnemers zetten niet alleen hun handtekening voor de coöperatie, zij ondertekenden ook een samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland. Deze landelijke organisatie neemt straks de boer in dienst die de boerderij gaat bestieren.

Grond
Ondertussen zoeken de initiatiefnemers met hulp van een grote groep belangstellende inwoners naar grond voor de boerderij. Er zijn gesprekken met terreinbeherende organisaties zoals PWN of Landschap Noord-Holland, en er wordt regelmatig een kop koffie tussen de koeien gedronken met boeren uit Noord-Kennemerland. Wanneer de benodigde 20 hectare is gevonden, kan begonnen worden met het inrichten van de boerderij, samen met een boer en de leden.

200 eigenaars
Bij een herenboerderij hebben 200 inwoners samen een gemengd boerenbedrijf. Met een eenmalige investering maken ze de oprichting van de boerderij mogelijk. De boerderij verbouwt voedsel, exclusief voor de leden - en dus niet voor verkoop aan derden - en wordt gerund door een professionele boer met kennis van natuurinclusieve landbouw. Iedereen betaalt maandelijks een vast bedrag voor de bijkomende kosten zoals het loon van de boer en de pacht van het land. Elke week en het hele jaar door halen de leden bij hun eigen boerderij groente, fruit, eieren en vlees op. Ze mogen meehelpen op de boerderij, maar het hoeft niet.

Ook eten van eigen bodem?
Enthousiast? Meer informatie over de herenboerderij is te vinden op www.herenboeren.nl of meld je aan voor de nieuwsbrief via kennemerland@herenboeren.nl

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 4 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 8 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 10 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz gisteren
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant