Een artist impresion van de nieuwe situatie aan de J.E. de Witstraat
Een artist impresion van de nieuwe situatie aan de J.E. de Witstraat Foto: Illustratie FKG Architecten / Kennemer Wonen

Huurders, gemeenten en Kennemer Wonen maken woonafspraken voor 2022

Algemeen

Prestatieafspraken 2021-2024

UITGEEST - Concrete afspraken over sociale woningbouw, betaalbaarheid, duurzaamheid en samenwerking rond zorg, welzijn en leefbaarheid, dat is te lezen in het Jaarplan 2022. Woningcorporatie Kennemer Wonen, de gemeente Uitgeest en de Centrale Huurderskoepel hebben dit ondertekend.

Uitgeest, de Centrale Huurderskoepel en Kennemer Wonen maken ieder jaar met elkaar concrete jaarafspraken over wat zij willen bereiken. In het Jaarplan 2022, dat onlangs is ondertekend door alle partijen, is te zien waarmee de partijen aan de slag gaan. Ook de andere BUCH-gemeenten maken zulke afspraken.

Sociale huurwoningen blijven achter
Alle partijen onderkennen dat het bouwen van voldoende sociale huurwoningen belangrijk is. Komend jaar worden deze woningen helaas nog niet opgeleverd. Wel staan er voor de komende jaren een behoorlijk aantal sociale huurwoningen in de planning.
“Het tekort aan sociale huurwoningen zorgt voor grote druk op de woningmarkt. Deze opgave vraagt een gezamenlijke inspanning en goede samenwerking. We hebben samen met de gemeenten een woningmarktonderzoek uitgevoerd. Ook hebben we in samenwerking met de huurderskoepel een woonlastenonderzoek gehouden. We hebben goed zicht op de opgave. Nu aan de slag!” aldus Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen.
De gemeenten spannen zich in voor voldoende locaties voor sociale woningbouw, ook voor de langere termijn. Gemeenten en Kennemer Wonen verkennen samen de mogelijkheden om nieuwbouw te versnellen en eventuele knelpunten weg te nemen.
Binnen de gemeenten zijn er al de nodige plannen, sommige vergevorderd, andere nog minder ver uitgewerkt. Bij elkaar bieden deze voor de komende jaren voldoende mogelijkheden voor sociale huurwoningen. Kennemer wonen wil de komende jaren 250 tot 300 sociale huurwoningen bouwen.

Bouw
Wethouder Jelle Brouwer van Wonen van Uitgeest: “In Uitgeest starten we in 2022 met de bouw van 14 sociale huurwoningen in het centrumgebied en met de bouw van 54 sociale huurwoningen aan de J.E. de Wittstraat. Ook gaan we samen met Kennemer Wonen en de gemeente Bergen de inzet van de VoorzieningenWijzer onderzoeken. Met de Voorzieningenwijzer kunnen inwoners en huurders optimaal gebruik maken van bestaande regelingen, fondsen en toeslagen voor minima.”

Meer doorstroming
Daarnaast zetten de partijen gezamenlijk in op meer doorstroming door onder andere meer voorlichting, begeleiding en voorrangsregelingen. Bijvoorbeeld van ouderen in een eengezinswoning naar een gelijkvloers appartement met lift. Partijen vinden dit belangrijk omdat er steeds meer ouderen zijn die langer zelfstandig thuis wonen.
Daarom maken de gemeenten ook een samenhangende visie op wonen, zorg en welzijn.
De gemeenten en Kennemer Wonen erkennen dat er behoefte is aan woningen voor spoedzoekers als gescheiden mensen, statushouders en jongeren. Door samen te werken, locaties aan te wijzen en maatwerk te leveren willen de woningcorporatie en gemeenten deze groepen helpen. Daarnaast zetten de partijen in voor de aanpak van vroeg signalering en schuldhulpverlening.

Actieve rol voor huurdersorganisaties
Gerda Kuyper namens de huurdersorganisaties: “Naast het belang voor toename van het aantal sociale huurwoningen en de betrokkenheid bij het woonlastenonderzoek, participeren we op een gelijkwaardige manier, en dat geeft een goed gevoel en vertrouwen voor de toekomst.”

Voortgang 
Nu de handtekeningen zijn gezet onder de woonafspraken, begint het echte werk. In een concreet activiteitenplan laten de partijen zien hoe zij bijdragen aan de realisatie van de prestatieafspraken. De volledige versie van de jaarafspraken en de jaarplannen voor 2022 vindt u op de websites van Kennemer Wonen en van de gemeente.

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 42 minuten geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 4 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 6 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 20 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest gisteren
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant