Situatieschets ijsbaan
Situatieschets ijsbaan Foto: aangeleverd

Voldoende plek voor de nieuwe sportzaal, ijsbaan en voor iedereen toegankelijk Een dorpspark voor Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - Een bijzonder moment voor het college van Uitgeest: afgelopen dinsdag koos het college voor een voorkeursmodel voor de inrichting van het ijsbaanterrein. Hiermee komt een dorpspark een stap dichterbij. Nu is het aan de gemeenteraad. Het college vraagt de raad om een besluit te nemen in de raadsvergadering van november. 

De gemeente Uitgeest vindt het belangrijk dat er plekken worden gecreëerd die bewoners inspireren om naar buiten te gaan. Een plek om te sporten, te wandelen en te ontspannen en elkaar te ontmoeten. De herinrichting van het ijsbaanterrein biedt daarvoor een geweldige kans. Het college vraagt de gemeenteraad in november te besluiten welk model kan worden uitgewerkt voor realisatie en hoeveel de gemeente over heeft voor de aanleg van het compleet dorpspark.

Van skeeleren tot schaatsen
Het plan van het college is het huidige ijsbaanterrein om te vormen tot een prachtig dorpspark met een plek voor een moderne nieuwe sportzaal voor binnen- en buitensport. In het gekozen voorkeursontwerp is ruimte gecreëerd voor het aanleggen van een verharde combibaan; zo kan men in de zomer skeeleren en in de winter schaatsen.

De IJsclub Uitgeest wil daar in de zomerperiode skeelertrainingen houden. Als het gaat vriezen, kan er op een dunne laag ijs sneller geschaatst worden dan in de huidige situatie. Daarnaast kan de baan gebruikt worden voor hardlopers, kinderen kunnen er rolschaatsen of fietsen, of men kan er wandelen. Kortom, het park wordt voor alle Uitgeesters toegankelijk. 

Rekening gehouden met wensen
Eerder heeft de gemeenteraad het budget vastgesteld voor de bouw van een duurzame en multifunctionele sportzaal. Het college heeft het projectteam vervolgens gevraagd een aantal modellen uit te werken. Dit moesten ontwerpen zijn met een nieuwe inrichting van het park waarbij rekening werd gehouden met de wensen van de IJsclub voor een combi ijs- en skeelerbaan. Ook de wensen van de omwonenden en de Jeu de Boulesclub werden meegenomen.

Betere locatie
De exacte plek voor de bouw van de nieuwe sportzaal is ten opzichte van het eerdere besluit een aantal meter verschoven richting de Geesterweg. De sportzaal ligt daardoor verder weg van de bomenrij aan de Castricummerweg. En er wordt niet gebouwd op het Jeu de Boules-terrein. Hier is de Jeu de Boules club erg blij mee. Maar ook kunnen bomen zoveel mogelijk worden behouden en de zonnepanelen op de nieuwe sportzaal vangen hierdoor voldoende zon. Tijdens de participatieavonden gaven bewoners van het Mollenveld aan dat zij de afstand van de woningen tot de sportzaal het liefst zo groot mogelijk wil hebben. Hieraan wordt nog steeds voldaan. Bovendien bestaat er in het gekozen model voldoende ruimte om overige wensen van deze omwonenden in het dorpspark toe te voegen. De vertegenwoordiger van deze wijk is positief gestemd over het gekozen model en vraagt met een nieuwsbrief aan alle bewoners om reactie.

Duurzaam ontwerp
In het ontwerp is goed nagedacht over het behoud van het groen, niet alleen omdat dat mooi is, maar het dient ook als waterberging tegen wateroverlast bij hoosbuien of tegen hittestress. Het college heeft daarom gekozen voor het model met zo min mogelijk verharding en meer ruimte voor groen.

Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 1 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 19 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 23 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen gisteren
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
Digitale krant