Afbeelding
Foto: Pixabay

Extra geld voor kindcentrum

Algemeen

UITGEEST - De gemeenteraad maakt extra geld vrij voor de bouw van kindcentrum Cornelis. Ruim twee ton wordt beschikbaar gesteld voor ‘onvoorziene uitgaven’, zo bleek tijdens de raadsvergadering die voor het eerst in lange tijd weer in de hal van het gemeentehuis plaatsvond in plaats van digitaal.

Bij aanvang van de vergadering werd stilgestaan bij het overlijden van Jan van den Berg, medeoprichter van de UVP en tot 2018 raadslid van die partij. Daarna ging hij door als commissielid. Veel Uitgeesters zullen hem echter gekend hebben als rijschoolhouder. De raad hield een minuut stilte voor Jan van den Berg.

‘Schip van bijleggen’
Het voorstel om € 203.000 extra beschikbaar te stellen voor het kindcentrum viel niet bij iedere partij in goede aarde. Bert Weijers (Uitgeest Lokaal) stelde dat Stichting Tabijn ‘iedere keer weer om een plakje vraagt’. “Totdat het college een keer zegt: tot hier en niet verder. Misschien is ‘Schip van bijleggen’ een leuke naam voor de school? of ‘Bodemloze put?’ Want de burger mag hier weer voor opdraaien via een hogere ozb. Hoe is dit aan de kiezer uit te leggen?”

Jack Zwarthoed (CDA) waarschuwde al eerder voor de ‘salamitactiek’, steeds opnieuw een plakje vragen. “Er is de afgelopen drie jaar al een paar keer extra geld gevraagd en toegekend.”

Wethouder Beentjes stelde echter dat de gemeente het nog helemaal niet zo slecht doet met een investeringsbedrag van € 2697 per vierkante meter. “Dat is nog ruim onder het landelijk gemiddelde van € 2750 tot € 3200 per vierkante meter. We bouwen voor een zeer concurrerende prijs”, aldus Beentjes. Het voorstel werd uiteindelijk door alle partijen behalve Uitgeest Lokaal gesteund.

Coronabeleid horeca: ‘Niet te streng in het begin’
Uitgeest Lokaal stelde ook vragen over het coronabeleid voor de horeca. De partij maakt zich zorgen over ouderen die misschien niet allemaal even digitaal vaardig zijn en problemen kunnen ondervinden met de smartphone en de benodigde QR-code. Weijers wilde daarnaast weten in hoeverre de gemeente handhaaft wanneer horeca-exploitanten zich coulant opstellen richting met name deze oudere gasten.

Burgemeester Nieuwland antwoordde dat hij de zorgen over de ouderen met Weijers deelt. “Afgelopen week heb ik met twaalf horecaondernemers uit ons dorp overlegd. Afgesproken is dat het tonen van een negatieve test of een vaccinatiebewijs voldoende is. De QR-code heeft de voorkeur, maar het is niet zo dat dat het enige is dat telt. Ook hebben we afgesproken dat we na veertien dagen evalueren. Maar zeker in het begin zullen we niet zomaar ongebreideld ons bonnenboekje trekken.”

Tekst: Lucia Rodenburg

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 32 minuten geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 3 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 8 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant