Kleinkoor Castricum
Kleinkoor Castricum Foto: aangeleverd

Maak kennis met Moritz, de nieuwe dirigent van Kleinkoor Castricum

Algemeen

CASTRICUM - Een tuinfeest. Een nieuwe dirigent. Zang die de coronastilte eindelijk doorbrak. Een buurman die applaudisseerde, een hond die vrolijk blafte. Drankje na afloop. Nee, een mooier begin van het nieuwe zangseizoen kon het Kleinkoor Castricum zich niet voorstellen!

Moritz Kellner (1989, Amberg/D.) heet de nieuwe dirigent. Wanneer is de Muze van de Muziek in hem gevaren, hoe werkt hij met koren, waar opgeleid, welke ambities heeft hij met het koor? Tijd voor een interview!

Welke vroege herinneringen heb jij aan muziek?
Die dateren al van mijn peutertijd. Mijn vader zong wekelijks met twee vrienden in onze huiskamer. Ik mocht onder de tafel zitten om te spelen. Na enige tijd begon ik alle muziek na te zingen, liefst op het toilet, daar galmde het zo mooi.

Mijn ouders vonden het verstandig om mij toen met andere kinderen een Musikalische Früherziehung te laten volgen. Toen er een jonge cellodocent van de plaatselijke muziekschool over de vloer kwam en zijn instrument bespeelde sprong de vonk over. Nadat hij ook nog liet horen dat je op zijn cello een motor na kon doen . . . wilde ik ook een cello/motor én les van déze cellist. Celloles kreeg ik dus vanaf van mijn zesde.

Na het behalen van het gymnasiumdiploma ging je studeren in Zürich en Amsterdam. Waarin ben je afgestudeerd?
Mijn eerste diploma was het Bachelor Cello aan de Zürcher Hochschule der Künste. Daar werd ik naast mijn cellostudie ook lid van een studentenkoor en raakte steeds meer geïnteresseerd in vocale muziek. De dirigent van dat koor was zeer inspirerend, gaf mij bijles koordirectie en in Amsterdam heb ik dat als hoofdvak gekozen en met een Master afgesloten. Ik heb het geluk gehad daar ook een docent Zang aan te treffen die wel iets in mij zag. In juni 2021 behaalde ik ook een graad als Master of Early Music. Op het tuinfeest in juni hebben jullie mij daarom ook toegezongen. Het waren feestelijke dagen.

Hoe kwam je bij ons koor? 
In de herfst 2020 heb ik tijdens een coronaluwe tijd proefdirectie gedaan. Dat klikte van beide kanten. Ik werd aangenomen en mocht tweemaal dirigeren. Daarna werd helaas de lockdown weer ingesteld. Pas in juni 2021 zijn we na gunstige adviezen van het Koornetwerk, RIVM, OMT weer begonnen met zingen.

Wat zijn je indrukken tot nu toe?
Het koor is muzikaal ambitieus. Zo staat op het programma een klassiek repertoire van Middeleeuwen tot Hedendaags zoals Sibelius, Elgar, Poulenc, Rameau, Byrd, Franck . . .. We zingen A Capella dus zonder begeleiding.

Tegelijk zijn sociale aspecten, omgang met elkaar, tolerantie belangrijk voor het koor. De leden tonen veel initiatief via allerlei commissies. Er is duidelijk sprake van sociale cohesie, iets wat tijdens de lange periode van corona extra onderhouden moest worden. “Contact met de Anderen is zeer belangrijk”, dit hebben we tijdens Corona geleerd!

Er zijn een aantal koren door de corona gestopt. Dit koor heeft het vlammetje brandend gehouden door perspectief te bieden. De dirigentenkeuze in de herfst deed de gemoederen opvlammen. In het voorjaar zijn er enkele bulletins verschenen waar velen via een schildering, koormuziek, voorjaarsvogelgeluiden . . . een bijdrage aan leverden. Dit bevorderde en bestendigde de saamhorigheid.

Het is leuk te zien hoe gemotiveerd het koor aan de slag gaat! Vernieuwend ook. Ideaal voor geïnteresseerde zangers om nu aan te sluiten.

Wat is de meerwaarde van zingen?
Fysieke communicatie vind ik zo veel beter voor de sociale cohesie dan de digitale mogelijkheden waar de afstanden letterlijk groter zijn. Als dirigent probeer ik natuurlijk bij ieder koorlid en het gehele koor er uit te halen wat er in zit, te laten presteren naar zijn of haar mogelijkheden, zangers in hun kracht te zetten.

Ook bij mijn andere koren, het kamerkoor Hollands Vocaal Ensemble in Alkmaar en het koor St. Caecilia in De Kwakel is dat mijn inzet. Het beste kan je de meerwaarde van het samen zingen bij Nieuw Vocaal Amsterdam zien. Ruim 300 kinderen uit verschillende milieus die wekelijks in groepen van hun eigen leeftijd zingen en daarnaast ook zang- en solfègelessen krijgen. Ik geef les aan 8 t/m 15 jarigen daarmee bijdragend aan een toekomstige zanggeneratie. Wellicht een idee voor Castricum!

Kennismakingsmiddag!
Ons koor zou gebaat zijn bij meer leden, vooral alten en tenoren.
Heeft u interesse in ons koor geef u dan onmiddellijk op voor onze inloop KENNISMAKINGSMIDDAG op 9 oktober van 14.00 t/m 16.00 uur in de voormalige Maranathakerk in Castricum! Zing dan eens mee onder leiding van Moritz. Vertel ons daarna hoe het bevallen is. Meld u wel z.s.m. vooraf aan bij voorzitter Frank de Louw 06-12909689 of mail naar secretaris@kleinkoorcastricum.nl onder vermelding van naam en stemgroep.

Tekst: Fons Bleijendaal.

Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 44 minuten geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 17 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 21 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 23 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Digitale krant