Monique Teeling.
Monique Teeling. Foto: aangeleverd

Sportzomer

Algemeen Column

Het  was tot vorige week al een goed gevulde sportzomer. Eerst de Tour de France waar ik met een schuin oog naar keek omdat ik nog meer te doen had. Meestal haakte ik pas aan bij de eindsprint. Daarna de Olympische Spelen, in een land waar de klok niet helemaal lekker synchroon loopt en waar het door corona net dat euforische miste.

Toch was het regelmatig gezellig aanwezig in de huiskamer, soms op de achtergrond en soms zat ik op het puntje van mijn stoel. Wielrennen met Annemiek van Vleuten was wat mij betreft een hoogtepunt want wat zij deed is bovennatuurlijk. Ik kan met lichte jaloezie naar haar doorzettingsvermogen kijken, haar schakelen, haar ijzeren wil. Na haar gouden medaille vloog zij van Japan naar Spanje, hoezo jetlag, om daar de Clásica San Sebastián te winnen. Waarom vindt zij fietsen met tegenwind niet erg en ik wel? Waarom stapt zij niet af als het regent en blijf ik na het raadplegen van Buienradar gewoon thuis? Waarom beklimt zij met gemak bergen en voel ik het al als er een krant onder het asfalt ligt? Ik mis overduidelijk het afzien-gen. In interviews hoor ik dat sporters het lekker vinden om door te gaan bij pijn omdat winnen zo heerlijk is. Ik wil geen pijn en mij boeit winnen niet zo. Toch is er die bewondering. Maar niet bij alle sporten. Bij hordelopen denk ik alleen maar haal die dingen effe weg!

Bij de triatlon vraag ik mij af of ze echt vrijwillig 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer wielrennen en 10 kilometer hardlopen. Spugend over de finish, achter je adem raken en dagenlang aan de dunne IS NIET LEKKER. Dat je wedstrijd gaat zeilen snap ik weer wel, ook vermoeiend maar anders. Weer niets voor mij want bij één keer overstag ben ik volledig de kluts kwijt, weet ik niet meer waar ik ben. Hetzelfde als vroeger bij wedstrijdjes zwemmen wanneer ik probeerde zo’n mooi keerpunt na te bootsen, te draaien en af te zetten. Ik weet niet precies wat er gebeurde maar ik kwam altijd in de baan ernaast terecht, sloeg nergens op.

Er zijn in de loop der jaren vreemde olympische sporten uitgehaald zoals levende duiven schieten, touwtrekken en stortduiken. Maar het gekste was solo gesynchroniseerd zwemmen. Pas in 1992 vond men dat je bij synchroniseren twee personen nodig had. Joh!

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 10 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 13 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 18 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant