Lars (links) en Lars Baltus zijn trots op hun eerste prijs in de categorie 'Film'.
Lars (links) en Lars Baltus zijn trots op hun eerste prijs in de categorie 'Film'. Foto: aangeleverd

Filmmakers Lars en Thijs Baltus naar finale Kunstbende

Algemeen

UITGEEST - Iedereen maakt wel eens een filmpje met zijn telefoon. De een maakt er meer werk van dan de ander maar een goed verhaal verzinnen en ook nog eens pakkend verfilmen, dat is van een geheel andere orde. Op 4 juli wonnen de Uitgeester broers Lars (18) en Thijs Baltus (15)  de voorronde van Kunstbende Noord-Holland 2021 in de categorie film. Aan deze kunstwedstrijd deden jongeren in heel Nederland mee. 

Door: Monique Teeling

Het berust niet op toeval dat beide broers besloten mee te doen want in hun vroege jeugd maakten zij filmpjes met lego en speelgoedpistolen, gewoon om te experimenteren. Lars: “Het was een leuke hobby.”
Het idee voor de winnende film ‘De Uitvinder’ ontstond op oudejaarsavond 2020, de maand erna startte het filmen en weer een maand later was het geheel klaar. Thijs lacht: “Misschien presteren wij het best onder druk want het tempo lag hoog. We stonden vroeg op en maakten lange dagen.”

De broers: “We bedachten een film over een jongen die wilde creëren, wat resoneerde met ons, maar er moest wel een reden achter zitten. Die reden vond de jongen in het creëren van zijn zusje die hij verloren was. Binnen no-time lag de synopsis er en de hoofdlijnen konden worden geschreven. Beide jongens gingen daar nooit speciaal voor zitten maar het sparren gebeurde tussen alle dagelijkse beslommeringen door. Het thema hoefde niet woke of inclusief te zijn maar wel voor iedereen herkenbaar. De broers: “Het leek ons mooi om iemand neer te zetten met een passie voor uitvinden. Zo ontstond het idee voor een vijf minuten durend verhaal dat bij de kijker verschillende emoties oproept, genoeg vaart heeft en je bij de strot grijpt door een opvallend goede muziekkeuze.”

De film werd in Uitgeest opgenomen, hiervoor werd de woning van hun opa en oma aan de Populierenlaan gekozen. De broers grinniken: “Je denkt veel, bent berekenend bezig maar soms loopt het net even anders. Je moet een plan hebben maar ook flexibel zijn. Zo hadden wij een scène gepland met de acteur in een T-shirtje. Op de draaidag was het 1 graad boven 0! Je overlegt veel met de crew en moet ervoor zorgen dat iedereen het ‘waarom’ snapt.
Wij bemoeien ons niet met elkaars werk en vertrouwen elkaar. Je wordt ook wel eens boos maar dat is meestal na vijf minuten opgelost. Wij hadden dit niet met iemand anders kunnen doen dan met elkaar.”

Alle futuristische apparaten in de film moesten er goed uitzien, het hoefde niet echt te werken. Maar kijkend naar de film ziet het er volkomen geloofwaardig uit en dat is bijzonder knap.
Het juryrapport was dan ook lovend met zinnen als ‘jullie hebben mij meegenomen in een unieke, nog niet bestaande wereld. Het deed denken aan de film Black Mirror’ en ‘jullie inspireren elkaar als team, dus wij raden aan om met deze energie door te gaan.’

Thijs en Lars werkten samen met acteurs David Snelder en Maja Wójcik, geluidstechnicus was Sebas van de Poel. Op 2 oktober is de grote finale waar met spanning naar uitgekeken wordt. Het is zeer de moeite waard om ‘De Uitvinder’ van deze veelbelovende filmmakers te bekijken via https://youtu.be/kMBpMCCHZmE

Thijs en Lars Baltus (zittend) met David Snelder tijdens de Kunstbende.
V.l.n.r. Thijs en Lars Baltus samen met David Snelder tijdens de Kunstbende.
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 15 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 19 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 21 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant