Een koophuis biedt voordeel voor de eigenaar. De koper kan diep in de buidel tasten.
Een koophuis biedt voordeel voor de eigenaar. De koper kan diep in de buidel tasten. Foto: Pixabay

Huizenprijzen schieten door het dak, ook in Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - De vraag naar woningen blijft onverminderd hoog, en omdat er weinig aanbod is, zijn de huizenprijzen het laatste jaar nog verder gestegen. Volgens deskundigen komt dat doordat men van de lage hypotheekrente wil profiteren zolang dat mogelijk is. Bovendien hoeven jonge woningkopers (onder 35 jaar) geen overdrachtsbelasting meer te betalen, waardoor zij meer kunnen bieden. Voor jonge starters is het nagenoeg niet haalbaar om een eigen woning te kopen. 

Bestaande koopwoningen zijn bijna 20 procent duurder dan in dezelfde periode een jaar geleden. In 2020 was de gemiddelde waarde van een huis nog € 337.000, nu € 410.000, zo blijkt uit kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De huizenmarkt blijkt immuun voor de coronacrisis. Wie een huis wil kopen ontkomt er niet aan om te overbieden, soms tot wel een ton boven de vraagprijs. Leuk als je een koopwoning hebt, een stuk minder als je een woning zoekt... 

Q-Bus Makelaars: “Kopers vaak geen Uitgeesters”
“De belangstelling voor woningen in Uitgeest is groot, ook zeker door mensen van buitenaf”, aldus Ton Martens. Als reden geeft de Q-Bus makelaar aan dat men “als startend gezin niet meer in een drukke stad wil wonen. Bovendien is er in de stad weinig tot geen woningaanbod. Daarnaast is Uitgeest voor deze groep belangstellenden zeer aantrekkelijk; lekker dorps met goede uitvalswegen, en een woning in Uitgeest is (lijkt) in vergelijking met een stadse woning nog betaalbaar, aangezien men hun stadse woning goed weet te verkopen.” Inmiddels meldt de NVM dat de BUCH-regio de krapste regio van Nederland is.

De Groot Makelaardij: “Sparen!”
Makelaar Peter de Groot: “Je zult als jongere (tussen de 20-30 jaar) maar alleenstaand zijn, thuis wonen en een goed salaris hebben. Dan ben je de pisang, want dan kom je nergens voor in aanmerking. Voor een hypotheek tot bijvoorbeeld € 180.000 is er niets te koop, voor sociale huur komt deze groep niet in aanmerking en voor de vrije sector verdienen ze ‘te weinig’. Mijn advies? Zoek een partner! Met twee inkomens kan er namelijk ineens meer. Indien ouders welgesteld zijn is schenking (de zogenaamde ‘Jubelton’) ook een optie, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Hoe dit alles zich ook ontwikkelt, de Uitgeester jongeren wil ik alvast GOED SPAREN als belangrijkste advies meegeven.”

Teer Makelaars: “Online bieden”
Dat de huizenmarkt in onze regio onder druk staat en daarmee niet altijd even transparant is, is geen geheim. De overheid wil het proces rond kopen en verkopen transparanter en zoekt binnen de wetgeving naar oplossingen. Teer Makelaars is in 2018 al gestart met online en transparant bieden via een speciale website: verkoop-bij-inschrijving.nl Op deze manier heeft Teer Makelaars al veel woningen verkocht. Lees de details elders op deze pagina.

Gemeente zoekt naar mogelijkheden
De gemeenteraad van Uitgeest, die tijdens een openbare vergadering op 1 juli bijeenkwam, constateerde ook dat betaalbare woningen voor jonge huishoudens verder uit beeld raken en dat zelf huren een probleem voor jonge mensen wordt. De gemeente Uitgeest vindt dat jonge Uitgeesters in het dorp moeten kunnen wonen en zoekt naast de al geplande nieuwbouw (zoals de bibliotheeklocatie en de Populierenlaan) naar beschikbare ruimte. Ook wordt gezocht naar oplossingen die het voor jongeren wél mogelijk maakt om een woning te kopen.

Uitgeest Lokaal: ‘Betaalbare Koopregeling’
Het verzoek van Uitgeest Lokaal aan het College is om via een ‘Betaalbare Koopregeling Uitgeest’ (BKU) een erfpachtregeling op te (laten) stellen en deze binnenkort aan de raad ter goedkeuring voor te leggen. Jonge huishoudens woonachtig of geboren in Uitgeest kunnen met deze regeling dan een woning kopen, waarbij de grond vooralsnog in eigendom van de gemeente blijft. Voorwaarde is wel dat het huis door het betreffende huishouden zelf wordt bewoond. Na vijf jaar volgt een toetsing op basis van inkomen en vermogen. Indien van toepassing wordt bij stijging de korting aangepast. Gedurende deze periode is het huishouden gerechtigd de grond van de gemeente te kopen. Indien bij een tussentijdse toetsing blijkt dat het inkomen of vermogen voldoende hoog is om de volledige erfpachtcanon te betalen, dient de grond door het huishouden gekocht te worden. Dit geldt eveneens bij de verkoop van de woning.

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 6 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 9 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 9 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 11 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 11 uur geleden 1
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 24 apr, 16:00
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant