DUEC is niet van plan om alles vol te leggen met zonnepanelen en ziet juist voordelen voor biodiversiteit.
DUEC is niet van plan om alles vol te leggen met zonnepanelen en ziet juist voordelen voor biodiversiteit. Foto: aangeleverd

Waarom een zonnepark?

Algemeen

UITGEEST - In dit artikel willen we uitleggen waarom DUEC, de energiecoöperatie van Uitgeest, bezig is met een zonnepark in Uitgeest. Aan de hand van drie vragen en opmerkingen die we vanuit bewoners veelal horen geven we uitleg.

Waarom niet op daken?
Eerst daken volleggen met zonnepanelen voordat bijvoorbeeld weilanden daarvoor worden gebruikt lijkt heel logisch, en daar zijn we het als DUEC in principe ook mee eens. Maar daken zijn van eigenaren die bereid moeten zijn daar aan mee te werken, en daarnaast zijn lang niet alle daken geschikt. Bovendien, zelfs als we elk dak in Uitgeest vol zouden leggen met zonnepanelen, dan wekken we nog niet genoeg duurzame energie op om ons eigen gebruik te dekken. Kortom: alleen op daken is niet genoeg, en het gaat niet snel genoeg. Als voorbeeld: DUEC is vanaf de oprichting, nu ruim drie jaar geleden, al bezig met het zoeken naar een geschikt dak voor een collectief zonnepanelenproject. Veel projecten vallen echter af vanwege ongeschikte dakconstructies of vanwege dakeigenaren die onvoldoende voordelen zien in het project. Onlangs is bekend geworden dat GreenBiz erin geslaagd is subsidie te verkrijgen voor het beleggen van zo’n 12.000 m2 dakoppervlak van bedrijven in Uitgeest. Dat geeft aan dat er wel stappen gezet worden. Ook DUEC gaat via Zon Op Uitgeest verder met de zoektocht naar geschikte daken. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid van zonnepanelen op parkeerterreinen in Uitgeest.

De verwachtingen ten aanzien van zonnepanelen op daken zijn positief omdat er een gunstiger subsidieregeling is gekomen voor coöperatieve energieprojecten (de SCE-regeling). De financiële voordelen voor dakeigenaren zijn hiermee verbeterd. Dus wij horen het graag als er dakeigenaren zijn die samen met de leden van DUEC zonne-energie willen opwekken!

Agrarische grond is toch veel te belangrijk om vol te leggen met zonnepanalen?
DUEC is niet van plan om alles vol te leggen en ziet juist voordelen voor de biodiversiteit. Veel weilanden zien er prachtig groen uit, maar biologisch gezien zijn de moderne productiegraslanden zeer ‘arm’. Er groeien weinig bloemen en kruiden en er leven weinig insecten. De biodiversiteit van deze graslanden kan erop vooruitgaan als er een zonnepark wordt geplaatst. De mate waarin een zonnepark bijdraagt aan de vooruitgang van de biodiversiteit hangt af van drie factoren: van de uitgangssituatie, van het ontwerp van het park (hoeveel ruimte is er voor de natuur in en om het park) en hoe het park wordt beheerd. DUEC zet zich in voor een zonnepark dat helpt de biodiversiteit te bevorderen.

Het is bekend dat commerciële bedrijven aan het lobbyen zijn om weilanden te gebruiken als zonnepark. DUEC zorgt er als coöperatie graag voor dat de opbrengst van de eigen energie-opwek gaat naar Uitgeesters en het dorp.

Een zonnepark is lelijk om te zien en bederft het uitzicht
Uitgeest is een prachtig dorp, mede door de ligging in het groen. Ook DUEC wil dit groene aanzicht graag zo veel als mogelijk behouden. Om deze reden zal het park achter een natuurlijke barrière worden geplaatst, die de panelen zo veel mogelijk aan het zicht onttrekt. Hoe deze natuurlijke afscherming er precies uit gaat zien wordt nu overlegd met de omwonenden. Zij hebben immers het meeste belang bij die afscherming. Ook streeft DUEC ernaar de afstand tot woonhuizen en de weg zo groot mogelijk te houden.

Conclusie
Het volleggen van daken gaat langzaam. Als we de klimaatdoelstelling van Uitgeest en DUEC willen halen, 50% eigen energie-opwek in 2030, dan moeten we op meerdere plaatsen tegelijk opwek realiseren. Met alleen daken gaan we dat niet redden. Duec houdt als lokale energiecoöperatie het opwekken van duurzame energie in Uitgeest graag zelf in beheer, zodat de opbrengsten ten goede kunnen komen aan het dorp en zijn bewoners.

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 1 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 5 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 7 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 21 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant