Gemeentehuis Uitgeest
Gemeentehuis Uitgeest Foto: Sara van den Nieuwendijk

Motie van wantrouwen tegen wethouder

Algemeen

UITGEEST - Bert Weijers (Uitgeest Lokaal) diende tijdens de raadsvergadering van donderdag 27 mei een motie van wantrouwen in tegen wethouder Brouwer. Hij vindt dat de wethouder herhaaldelijk geen duidelijke antwoorden geeft op vragen en de raad op die manier “minacht”.

Weijers wilde meer duidelijkheid over de flexwoningen aan de Benesserlaan en Zienlaan, “ten behoeve van de 380 jongeren die op de wachtlijst staan”. Wethouder Brouwer antwoordde dat “al voor de vierde of vijfde keer” gevraagd wordt aan wie deze woningen nu precies worden toegewezen. “Het eerste jaar gaan wij die toewijzen aan Uitgeester jongeren”, aldus Brouwer. Weijers was er niet tevreden mee.

“Zeg het vertrouwen op”
Hij diende een motie vreemd aan de orde van de dag in, die tegelijkertijd een motie van wantrouwen was. Hij stelde dat de raad wordt geminacht bij het beantwoorden van vragen. “Ik had dit liever niet gedaan, maar wethouder Brouwer blijft ontwijkende antwoorden geven en is niet bereid verbeteringen daarin aan te brengen. De raad moet het vertrouwen in Brouwer opzeggen.”

Mike Zuurbier (VVD) vroeg zich af waarom voor het zwaarste wapen gekozen wordt wat de raad heeft, een motie van wantrouwen. “De gedachte achter de motie begrijp ik wel, maar de stap naar het opzeggen van het vertrouwen in de wethouder gaat wel ver.”

Weijers erkende dit, maar vond dat Brouwer er omheen bleef draaien. “Als we bijvoorbeeld vragen om de looptijd van het hele project van de jongerenwoningen, krijgen we als antwoord “alleen het eerste jaar”. Wat er daarna gaat gebeuren, wordt niet beantwoord. Als de wethouder zegt “er komen geen statushouders in”, is dat tenminste duidelijk.”

“Schande”
Anneke Terra (PvdA)was zeer verbaasd en sprak van “een schande” om zo met een wethouder om te gaan. Ook Guus Krom (UVP) wist niet wat ze hoorde. “Dit is zuiver iets om de wethouder te beschadigen. Daarvoor zitten we niet in de raad.”

Jan Schouten (PU): “Er worden over de Benesserlaan steeds dezelfde vragen gesteld. Als die antwoorden je niet aanstaan, dan is dat wat anders dan dat het niet duidelijk is. We moeten het samen doen in deze raad. Constructief samenwerken mis ik al ruim drie jaar bij Uitgeest Lokaal. Deze motie vind ik dan ook triest.” De motie werd met 14 stemmen tegen en 1 stem voor verworpen.

Ingrijpen N203
Weijers had ook een vraag over de provinciale weg N203 tussen Uitgeest en Castricum. Dat er ingegrepen moet worden ten behoeve van de verkeersveiligheid is volgens hem duidelijk.

“Dat blijkt wel uit de snelheidsmeting van zondag 16 mei, waarbij er tussen 9.00 en 12.00 uur al 135 automobilisten werden betrapt op te snel rijden. De hoogst gemeten snelheid was 148 kilometer per uur, waar maar 80 kilometer per uur is toegestaan. Er is dus haast geboden. Mijn vraag aan de wethouder is: wanneer krijgen we verslag van de gesprekken tussen de wethouders van Uitgeest en Castricum? En wanneer gaat er een brief naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland?”

Van Weel: “Ik heb inderdaad een gesprek gehad met wethouder Slettenhaar van Castricum. Daarvan wordt momenteel een notitie geschreven, waarmee we naar Jeroen Olthof, lid van de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, kunnen. Zodra het verslag daarvan er is, krijgt de raad dat natuurlijk.”

Natasja Voordewind (PU) stopt
Verder werd duidelijk dat Natasja Voordewind stopt als lid van de gemeenteraad van Uitgeest. Voordewind is 11 jaar actief geweest als raadslid. Oorspronkelijk begon ze bij de UVP, maar werd in 2010 raadslid voor D66. In 2017 maakte ze de overstap naar de PU. “Per 1 juni verhuis ik naar Heerhugowaard, waar ik de kans kreeg een woning te kopen. Daarmee laat ik een sociale huurwoning in Uitgeest achter.” Wie haar opvolgt, is nog niet bekend.

Door: Lucia Rodenburg

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 12 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 16 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 18 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant