VIDEO

Vernieuwd station Castricum muzikaal geopend

Algemeen

CASTRICUM - Met een ruime fietsenstalling, een nieuwe Kiosk en nieuwe liften kan station Castricum er weer even tegen. ProRail, NS, provincie Noord-Holland, en de gemeente Castricum werkten twee en een half jaar samen aan een complete metamorfose die het station toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler heeft gemaakt. Op donderdag 20 mei werd de heropening gevierd met de vrolijke klanken van het stationscarillon dat ooit door de Castricummers aan NS werd geschonken en tijdelijk was weggehaald voor de bouw van de fietsenstalling.

Irma Winkenius, Regiodirecteur NS: “Na tweeëneenhalf jaar verbouwing is station Castricum klaar voor de toekomst. Het is voorzien van alle reizigersgemakken. Zo hebben we een compleet nieuwe Kiosk gebouwd en krijgt de bloemenman een nieuwe winkelruimte. Wij bedanken onze reizigers voor hun geduld en zijn blij met dit comfortabele station voor hen. Dat naast een belangrijk station voor forensen en scholieren, ook een gastvrije Buitenpoort vormt tussen dorp en duin voor natuurliefhebbers en strandbezoekers. Dit stimuleert reizigers om de trein in beide richtingen goed te gebruiken.”

Luifels en een glazen wand
Station Castricum kon na vijftig jaar wel een opknapbeurt gebruiken, en het voldoet nu weer aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers. Zo zijn er aan beide kanten van het station luifels gekomen van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Door een hoge glazen wand aan de kant van het spoor is een overdekte ontvangstruimte ontstaan die beschutting biedt aan reizigers en passanten. De perrontunnel heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Deze is overzichtelijker en voorzien van nieuwe tegels en energiezuinige ledverlichting. Door drie nieuwe transparante liften in de tunnel is het perron beter toegankelijk geworden. Twee trappen zijn verbreed zodat er weer voldoende ruimte is voor het toegenomen aantal reizigers. Ook kwam er nieuw perronmeubilair, een nieuw toilet en watertappunt. De bloemenman krijgt een nieuwe winkelruimte en NS heeft een nieuwe Kiosk gebouwd.

Carillon luidt opening in
De openingshandeling vond plaats bij het carillon. Vanwege de bouw van de fietsenstalling was het tijdelijk weggehaald. Onlangs is het weer teruggeplaatst. Donderdagochtend 20 mei stelden Jeroen Olthof, gedeputeerde provincie NH mede namens gedeputeerde Cees Loggen, Irma Winkenius, regiodirecteur NS, Harro Homan, regiodirecteur ProRail en Paul Slettenhaar, wethouder gemeente Castricum het in gebruik.

Partners
“We hebben nu een prachtig station in een prachtig gebied waar heel veel gebeurt”, aldus wethouder Slettenhaar. “Denk aan woningbouw en natuurontwikkeling. Nieuwe fiets- en wandelroutes in de natuur. Wonen, werken, reizen of recreëren, het begint allemaal bij deze Poort naar de Duinen. Dit station is een aanwinst voor Castricum!”
Volgens Harro Homan van ProRail was het bijna vijftig jaar oude station echt toe aan vernieuwing. “En dan is het mooi om te zien hoe dat is gelukt! De tunnel is ruimer en breder. Met de nieuwe tegels ook gewoon een stuk lichter. Door de nieuwe liften is het station toegankelijker, zodat meer mensen van de trein gebruik kunnen maken.”
Volgens gedeputeerde Cees Loggen van Ruimtelijke ordening, wonen, en water investeert de provincie Noord-Holland graag in aantrekkelijke treinstations. “Met goede voorzieningen zoals fietsenstallingen en bushaltes en nieuwe woningen in de nabije omgeving, zodat mensen snel en comfortabel met het OV naar hun werk of school kunnen reizen. Het station in Castricum is ook bij uitstek geschikt als startpunt om te genieten van het prachtige duingebied en museum Huis van Hilde.”

Bron en foto’s: NS.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 18 minuten geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 17 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 21 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 23 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Digitale krant