1979, het pand Langebuurt 41 van Berkhout – BB 24834.
1979, het pand Langebuurt 41 van Berkhout – BB 24834. Foto: Beeldbank Historische Verening Oud Uitgeest

Vereniging Oud Uitgeest Afl. 21: Langebuurt 41A

Algemeen

UITGEEST - Hier heeft u het zwart-op-wit. Het huis op Langebuurt 41 met rechts ervan de houten schuur. Een aardig tafereel, nietwaar? De foto is van 4 januari 1979. Het had gesneeuwd.

Het huis dateert al van voor 1825. Het was misschien in het begin helemaal van hout opgetrokken. Op de foto is de voorgevel van bepleisterde baksteen met twee ramen met sierlijke zonnerakken ernaast. De linker zijgevel die geheel van hout is, laat zien dat het pand uit een benedenverdieping bestaat met daarboven een zadeldak. Aan de achterkant is een aanhuiving aangebracht. De geveltoppen worden gesierd met platte kurkentrekkermakelaars.

Toen Bazilius Berkhout het huis in 1928 kocht, was het daarvoor de kruidenierswinkel van Brandjes. Berkhout vestigde zich op deze plek als nettenmaker. Dit ambacht had hij eerst uitgeoefend aan het Kuiperspad. Daar had hij in circa 1914 een houten schuur laten bouwen. Dit was zijn bedrijfsruimte. De schuur was zo gemaakt dat hij op een eenvoudige manier uit elkaar gehaald kon worden en op een andere plaats weer kon worden neergezet.
In 1928, toen Bazilius het huis aan de Langebuurt had gekocht, gebeurde dit inderdaad op deze wijze. Het geraamte van de schuur werd overgeplaatst. De schotten werden in hun geheel naar de Langebuurt overgebracht en daar aan de stijlen vastgetimmerd.

De schuur was eerst de bedrijfsruimte voor de nettenmakerij, maar werd later kantoor met beneden een winkel van hengelsportartikelen. Nog later werd de benedenverdieping als garage benut. Het bedrijf was jaren daarvoor al verplaatst naar het achtererf. Op de foto is links van het huis een stuk van de gevel van het bakstenen bedrijfsgebouw zichtbaar.
Antoon, de zoon en opvolger van Bazilius Berkhout, heeft zich steeds meer toegelegd op het maken van fuiken, groot en klein. Op de schuur zie je een groot bord met daarop de tekst: ‘Firma B. Berkhout en zonen, handel in visserijartikelen’.
In 1979 toen de foto werd gemaakt, waren het niet alleen de zonen Bas, Hein en Toon die de zaak runden, maar ook dochter Willy werkte mee in het familiebedrijf. Zij beheerde de administratie.

Aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werd de houten schuur gesloopt. Het bedrijf werd in 2012 opgeheven. Nu is het huis eigendom van J. Schotvanger, die het grondig heeft opgeknapt. Op het achtererf liet hij twee bedrijfsruimten met hout betimmeren en erachter een nieuw huis bouwen. Het is mooi dat het oude pand Langebuurt 41 goed bewaard is gebleven. Het kan wel weer een sneeuwbuitje hebben, zo te zien.

Wethouder Brouwer neemt het kunstwerk in gebruik.
Kunstwerk om te betreden 57 minuten geleden 1
Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 4 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 5 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 6 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 7 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 7 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest gisteren
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
Digitale krant