Provinciale weg N203.
Provinciale weg N203. Foto: Anita Webbe

Gaat de provinciale weg N203 omgelegd worden?

Algemeen

UITGEEST - Tijdens de digitale raadsvergadering van donderdag 25 maart ging het er op momenten heftig aan toe. Onderwerp van discussie was de als onveilig te boek staande provinciale weg N203 tussen Castricum en Uitgeest.

“Progressief Uitgeest pleit al jaren voor opheffing van de weg”, begon Thom van Son (PU). “Ook is dit al diverse malen onder de aandacht gebracht bij de Provincie. Tot op heden is daar niet echt naar geluisterd, maar nu zijn er drie redenen waarom wij denken dat het menens is.”

Huizen bouwen
“Vooropgesteld: er zijn al veel ernstige ongelukken gebeurd, en een paar weken geleden was het weer raak. De veiligheid van de weg laat behoorlijk te wensen over. Ten tweede denkt de gemeente Castricum erover een Zuidoostroute aan te leggen, waardoor het verkeer naar de N203 sterk zal toenemen. En ten derde - en dat vinden wij ook een heel belangrijke - komt er bij het opheffen van de weg een groot stuk grond vrij voor de bouw van woningen, vlakbij het station, en dat is nu net waar de Provincie graag huizen zou willen zien.”

De partij diende samen met PvdA en CDA een motie in. “We willen opnieuw in gesprek met de gedeputeerde van Provincie Noord-Holland over het opheffen van de N203 en die te vervangen voor een veel kortere en veiliger verbinding richting de A9. Dit is echter een visie voor de heel lange termijn. We hebben aan de motie toegevoegd dat we in zo’n overleg ook willen pleiten voor veiligheidsmaatregelen op de korte termijn, dit met behulp van verkeersdeskundigen”, aldus Van Son.

UVP: “Zet liever in op veiliger maken”
Guus Krom (UVP) zette haar vraagtekens bij het plan. “Het is een belangrijke verkeersader, er gaat veel woon-werkverkeer langs. We kunnen beter inzetten op aanpassingen om de weg veiliger te maken met bijvoorbeeld een inhaalverbod en het veiliger maken van de fietspaden. En als we er huizen gaan bouwen, waar zijn dan nu de mensen die zich zo’n zorgen maakten om de Eendenkooi?”

VVD: “700 tot 1400 woningen nodig om omlegging terug te verdienen”
De VVD staat niet negatief tegenover het idee, stelde Mike Zuurbier. “Maar we hebben wel een aantal bedenkingen. Zo’n weg omleggen kost € 30 tot 50 miljoen. Het heeft inderdaad een groot voordeel, namelijk dat we woningen kunnen bouwen in het stationsgebied. Dat willen we allemaal. Maar op koopappartementen zit gemiddeld een marge van € 50.000 tot 70.000. Dat zou dus betekenen dat we 700 tot 1400 woningen moeten bouwen om de omlegging terug te verdienen. Is dat reëel?”

Volgens Van Son gaan we het ook nooit terugverdienen. “Dat is een utopie, laat dat duidelijk zijn.” Volgens Jack Zwarthoed (CDA) levert het plan niet per se geld, maar wel iets anders op: “Rust en wooncomfort.”

“Belangrijke doorgaande route”
Wethouder Van Weel gaf aan al lange tijd met haar Castricumse collega Paul Slettenhaar hierover in overleg te zijn, en dat iedereen graag de N203 aangepakt ziet. “Maar het is zo’n belangrijke doorgaande route, dit plan heeft een enorm effect op de omliggende wegen. De Provincie voelt er absoluut niet voor om de N203 om te leggen, dat werd al eerder aangegeven.” Bert Weijers (Uitgeest Lokaal) diende een motie in en pleitte daarin voor aanpassingen van de weg op korte termijn. Denk aan een vangrail, een dubbele doorgetrokken streep, verlichting en een maximumsnelheid van 60 k/m per uur. De andere raadsleden vonden echter dat Weijers niet op de stoel van de verkeerskundigen moet gaan zitten.

“Verantwoordelijk als er weer een dode valt”
Weijers ging nog een stapje verder. “Wanneer u niet voor deze motie stemt, bent u dus tegen het veiliger maken van de weg. Als er straks weer een dode valt, bent u verantwoordelijk.” Dat schoot René Oud (D66) in het verkeerde keelgat. “Belachelijk.” Ook burgemeester Nieuwland riep Weijers tot de orde. “Dit soort uitspraken wens ik niet in de vergadering. Dit is onacceptabel.”

Wethouder Van Weel legde uit dat zij naar de Provincie stapt met de vurige wens dat de N203 veiliger gemaakt moet worden, maar dat het beter werkt als we nog niet zelf gaan invullen hoe. “Het moet nog niet te concreet zijn. We zijn geen verkeerskundigen.”

De motie van PU, PvdA en CDA werd met 14 stemmen voor aangenomen, alleen UVP stemde tegen. Bert Weijers trok zijn motie uiteindelijk in, na toezegging van de wethouder dat zij de raad meeneemt in haar overleggen met Slettenhaar en de Provincie.

Tekst: Lucia Rodenburg

Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 1 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 2 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 3 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 3 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 4 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 21 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
Digitale krant