Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: aangeleverd

Column Dirk Jan van Wijk: Over begrip

Algemeen

Mensen willen graag begrijpen en begrepen worden. Ook ik heb deze basale behoefte en die wordt elke dag opnieuw op de proef gesteld. De afgelopen week gebeurde er weer iets dat mijn begrip te boven ging. Zeker tegen het licht van wat ‘The Passion’ ons ook deze week weer wil leren.

Goede week
In deze week voor Pasen gedenkt men in de christelijke geloofsgemeenschap de ‘Goede Week’. In deze week jaagt Jezus op maandag de handelaren uit de tempel, die er naar zijn zeggen een ‘rovershol’ van hebben gemaakt. Op dinsdag verwijt hij de godsdienstleraren en Farizeeërs ‘huichelaars’ te zijn, omdat ze niet doen wat ze verkondigen. Op woensdag verwijt Judas Jezus dat hij zich met dure olie laat insmeren en het geld daarvoor beter aan de armen had kunnen geven. Diezelfde dag laat hij zich echter omkopen om Jezus te verraden. Op Witte Donderdag wordt Jezus na het laatste avondmaal door een kus van Judas verraden en gevangengenomen. Op Goede Vrijdag kiest het opgehitste volk ervoor om Jezus te laten kruisigen en moordenaar Barabbas amnestie te verlenen. Dan gebeurt er op Stille Zaterdag niet zoveel, maar blijkt op Paaszondag Jezus te zijn opgestaan uit zijn graf.

In de Bijbelverhalen vinden we een reconstructie van deze gebeurtenissen, die zo’n 2000 jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Opsodepieteren
Toen deze week het gewenste verdwijnen van Pieter Omtzigt op straat lag, schoten de parallellen met het Bijbelverhaal door mijn hoofd: Hij, die de misstanden in de politiek onderzoekt en aan de kaak stelt en opkomt voor gerechtigheid van ten onrechte misdeelden in onze samenleving, de Jezus van het CDA en het hele parlement, wordt verraden. Wie de Judas is, is op het moment van schrijven van dit stukje nog onduidelijk en zal vermoedelijk wel onduidelijk blijven. Het volk wast zijn handen met water, zeep of alcohol tegen corona, onze leiders wassen ze in onschuld.

Onze volksvertegenwoordigers prediken naastenliefde, maar handelen zij daar ook naar? Of lijkt dit toch op het verwijt dat Jezus destijds aan de godsdienstleraren maakte op Heilige Dinsdag?

Onbegrip
Ik begrijp het niet en laat het me graag nog eens uitleggen. Net als de meeste andere mensen heb ik er moeite mee als ik iets niet begrijp en vooral wanneer ik anderen niet begrijp. Terwijl ik ook weet dat dit een onvermijdelijkheid is. Er zijn immers geen twee mensen op deze aarde die hetzelfde denken en dezelfde normen en waarden hebben. Wanneer persoon A iets zegt tegen persoon B, hoort de persoon B het niet op dezelfde manier als persoon A het heeft bedoeld. Meestal zal het om een klein en onbeduidend verschil gaan, maar soms verstaan we elkaar helemaal verkeerd. Je merkt waarschijnlijk elke dag wat een klus het is om elkaar te begrijpen en te respecteren. Dit onbegrip is de wortel van elk conflict.

Begrip
Het is in mijn beroep als huisarts belangrijk om de ander te begrijpen. Ik doe daar altijd mijn best voor en weet dat het per definitie niet voor 100% kan lukken. Ik hoop dat de ander het mij laat weten wanneer er hinderlijke ruis op de lijn is ontstaan. Zo is het ook met de klachten en problemen waarmee de mensen bij mij komen. De meeste problemen kan ik (met de wetenschap van nu) begrijpen en grotendeels helpen oplossen. Maar elke dag ook wordt mijn advies gevraagd bij problemen die ik niet begrijp of verklaren kan. Gelukkig voor mij en de ander gaat het probleem in de meeste gevallen vervolgens vanzelf over.

Normaal
Het ‘niet begrijpen’ is dus normaal. Dat zouden we allemaal moeten accepteren. En op basis van het respect voor andermans denken zou het mooi zijn als we altijd ons best doen om de ander zo goed mogelijk te begrijpen. Die ander heeft ongetwijfeld een goede reden om een andere mening te hebben. En die is wellicht zeer de moeite waard om te weten.

Deugdenwijk
In Uitgeest zijn er straten met de namen ‘De Vrede’ en ‘De Hoop’. In dit geval zijn deze straten vernoemd naar een voormalige molen in ons dorp. Maar hoe mooi zou het zijn als er een ‘deugdenwijkje’ in ons dorp zou zijn met straatnamen als ‘Naastenliefde’, ‘Begrip’, ‘Rechtvaardigheid’, ‘Gematigdheid’, ‘Zelfbeheersing’, ‘Verstandigheid’ en vul zelf maar in. Straatnamen die ons dagelijks herinneren aan wat tot een vreedzame samenleving leidt.

Ik wens je een Zalig Pasen!
Dirk Jan van Wijk, huisarts

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 9 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 12 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 17 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant