Marjolein Geldermans.
Marjolein Geldermans. Foto: aangeleverd

Tegenstelling

Algemeen

Wat ben ik blij met de seizoenen zoals we die in Nederland kennen. Twee weken geleden stonden we nog op de schaats, maakten we sneeuwpoppen en sneeuwwandelingen, dronken we warme chocolademelk met slagroom en genoten we van de witte wereld. Op de valreep kregen we een cadeautje van de winter. Ik zette bakjes met voedsel neer voor de vogels, hing vetbolletjes in de boom en keek naar de koolmeesjes die zich er tegoed aan deden. Het roodborstje, dat dagelijks aan kwam gefladderd, hipte gezellig over het terras op zoek naar kruimels en durfde steeds dichterbij te komen. Het werd ‘ons’ roodborstje.

En nu, twee weken later, de ultieme tegenstelling: het lijkt wel voorjaar! In de tuin schieten de narcissen en krokussen tussen de sneeuwklokjes uit de grond en ik ben helemaal los gegaan met het kopen van kleurige plantjes. Winterviolen en primula’s sieren nu de bloembakken. Ik spit, hark en snoei en geniet volop van het zonlicht dat door de nog kale takken van de kastanjeboom valt. Ondertussen stoot ik keihard mijn hoofd aan een afdakje en loop een hersenschudding op. Daarna lijkt het ook onder mijn schedeldak wel voorjaar: gedachten en beelden buitelen door elkaar als vogels in de lucht. Het is daarbinnen een drukte van belang en ik kan niet kiezen tussen nuttig bezig zijn (wat mij voldoening geeft, ben nou eenmaal zo opgevoed) en een beetje lummelen, wat beter is voor mijn hoofd. Ik probeer allebei, want het zijn immers de tegenstellingen die het leven zo verrijken. Hoe fijn is het om vrij te zijn als je hard gewerkt hebt. En hoe blij kun je zijn met een droge periode nadat het heel lang heeft geregend. Of andersom. En wat dacht je van de interessante (en soms ook irritante) tegenstelling tussen mannen en vrouwen. Kan een verschil zijn van dag en nacht. Dat brengt mij trouwens op licht en donker. Ben ooit in Lapland geweest, werd doodmoe daar omdat het er voortdurend licht was. Zoals Emily Dickinson al schreef: “De zon zou ons niet kunnen schelen lief, als zij niet onder ging”. Dat bedoel ik. Het leven zou toch saai zijn zonder tegenstellingen? Wat moeten we in een land waar het altijd mooi weer is? Ik omarm graag alle verschijnselen in het besef dat het zó weer anders kan zijn. Dus leve de seizoenen!

Marjolein Geldermans

Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 12 minuten geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 18 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 22 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen gisteren
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
Digitale krant