Monique Teeling
Monique Teeling Foto: aangeleverd

Ommetje

Algemeen

Er zijn sinds corona een paar opmerkelijke verschuivingen. Wij wandelden altijd al veel in dorp of duin, dus dat bleef hetzelfde. Maar nu berichtte mijn dochter over een app met de simpele naam ‘Ommetje’, ontwikkeld door de Hersenstichting in samenwerking met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, u weet wel, die met die mooie witte lok.

De bedoeling achter die app is dat mensen elke dag minimaal twintig minuten wandelen omdat dat belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Je start een wandelcompetitie met bijvoorbeeld collega’s, familie of vrienden. Na de wandeling krijg je punten en interessante hersenfeitjes. Het leek mij leuk dit met het gezin te doen om elkaar uit te dagen in beweging te blijven. Het installeren was zo gepiept en ik zette de app aan voordat ik mijn ommetje begon.

Een van mijn eerste wandelingen was met mijn dochter en duurde een uurtje. Bij thuiskomst zag ik het resultaat plus nog wat extra punten omdat ik ons team had samengesteld. Dus dat tikte meteen lekker aan. Mijn zoon, die in het buitenland verblijft voor werk, zag bij ons in rap tempo de score oplopen en voelde vooral de competitiedruk met mijn schoonzoon die van dezelfde leeftijd is. Om gelijk te komen, doneerde hij fluks een bedrag wat hem op een voorsprongetje bracht zonder een extra meter te hebben gelopen. Om rottige klusjes die eerst bleven liggen wordt nu gevochten. Dochter naar schoonzoon: “Moet ik nog even een pakketje terugbrengen naar het dorp?” En volgens mijn schoonzoon is een krantenwijk een prima optie om bovenaan de ranking te komen. “Morgenochtend ommetje mam?” appte mijn dochter en vervolgde: “Maar wel vóór 09.00 uur want ... extra punten!” Dat wilde ik wel en precies om 08.55 uur startten wij de wandeling, wat een ietsepiets als verraad voelde want de rest van de familie was niet van het tijdstipvoordeel op de hoogte.

Onderweg vertelde zij dat er ook extra’s bijkwam als je je ommetje deelde met het team, dus hoppa, kassa. Ik word echt bloedfanatiek van die stomme punten terwijl het natuurlijk om de vitaliteit gaat. Ik schijn niet de enige te zijn want inmiddels lopen 80.000 Nederlanders een ‘Ommetje’ en vooral ‘s avonds is het vlak voor de avondklok in het dorp net zo druk als in de Kalverstraat in betere tijden.

Tekst: Monique Teeling

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 58 minuten geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 4 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 6 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 20 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest gisteren
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant