Na een dag extra ijsvrij, konden basisschoolleerlingen na de lange lockdown gelukkig weer naar school!
Na een dag extra ijsvrij, konden basisschoolleerlingen na de lange lockdown gelukkig weer naar school! Foto: aangeleverd

Basisscholen na lockdown weer open

Algemeen

UITGEEST - Doordat de coronamaatregelen ten aanzien van de basisscholen inmiddels versoepeld zijn, konden de scholen in Uitgeest ook de deuren weer openzetten. Niet alle scholen gaven hier gehoor aan doordat hevige sneeuwval roet in het eten gooide en het niet voor elke school haalbaar was om maandag open te gaan, zoals op de Kornak het geval was. Deze school verwelkomde de leerlingen dinsdag 9 februari weer voor het eerst sinds de lockdown.

“De ouders van Kornak hebben aangegeven dat het afstandsonderwijs heel goed geregeld was”, vertelt directrice Nel de Vries. “De kinderen kregen namelijk het grootste gedeelte van de dag ‘live’ les van de leerkrachten waardoor ouders veel minder werk aan de begeleiding van hun kinderen hadden dan tijdens de vorige schoolsluiting. Het mooiste van leraar of pedagogisch medewerker zijn is toch de relatie die je hebt met de leerlingen. En binnen een goede relatie ontstaat de beste prestatie. Digitaal contact met de leerlingen is toch iets minder persoonlijk dan wanneer je samen op school bent. Daarom verheugt het team Kornak zich erop de kinderen weer in de klas te zien.”

Blij
In het algemeen zijn de ouders blij dat de kinderen weer naar school mogen. Hoe goed het afstandsonderwijs ook geregeld was, het is toch best een uitdaging om met de kinderen thuis ook je eigen werkzaamheden te kunnen blijven verrichten. De meeste kinderen vinden het ook fijn om weer naar school te mogen gaan. Dagelijks staan er leerlingen rond de school die aangeven dat ze graag weer naar school willen komen. In het begin leek het best leuk om niet naar school te hoeven. De kinderen geven nu wel aan dat altijd thuis zijn soms ook best saai kan zijn en dat je je vrienden en de juf of meester dan mist.

Veilig
De teamleden vinden het fijn dat de school weer start. Het is behoorlijk intensief om hele dagen online les te geven en daarnaast mist het team het persoonlijk contact met de leerlingen. Natuurlijk is het voor sommige teamleden en kinderen ook best spannend. Maar er wordt alles aan gedaan om de werkomgeving zo veilig mogelijk te maken. Uiteraard gelden de aangescherpte hygiënemaatregelen, ouders en externen komen niet in de school, er zijn looproutes binnen de school, de groepen worden gescheiden gehouden en de groepen 7 en 8 en het team dragen mondkapjes in de gangen.

“Het voornaamste is dat kinderen met klachten niet naar school gestuurd worden. Dan krijgt een eventuele besmetting in een groep zo min mogelijk kans,” aldus Nel de Vries. “Bovendien voorkomt dit dat leerkrachten worden aangestoken, bijvoorbeeld met verkoudheid, waardoor zij in quarantaine moeten gaan en we weer moeten omschakelen naar afstandsonderwijs”.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 2 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 6 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 8 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 22 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant