Afvalstoffenheffing in kaart gebracht | Uitgeester
Foto: Margreeth Anema

Afvalstoffenheffing in kaart gebracht

NOORD-HOLLAND - De afvalstoffenheffing in Noord-Holland is in 2021 gemiddeld 4,29 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van mediapartner NH Nieuws. De Amsterdamse heffing is met een dikke vijftien procent het hardst gestegen. De gemeenten Castricum, Heiloo en Uitgeest hebben besloten om inwoners bovenop een jaarlijks bedrag, ook nog per geleegde kliko te laten betalen. Maar één gemeente heeft de heffing verlaagd: in Hoorn betaalt men zo’n dertien procent minder dan vorig jaar. 

De afvalstoffenheffing - een vergoeding voor de kosten van het ophalen en verwerken van afval - verschilt sterk per gemeente. Dit komt omdat elke gemeente zelf de hoogte van het bedrag bepaalt op basis van de grootte van het huishouden en contracten met afvalcentrales. Ook rekent niet elke gemeente de afvalverbrandingsbelastingen van het Rijk op dezelfde manier door aan haar bewoners. 

Betalen per Kliko

De gemeenten Castricum, Heiloo en Uitgeest hebben dit jaar besloten om naast een jaarlijks bedrag, ook elke geleegde afvalbak in rekening te brengen aan hun inwoners. Castricummers betalen voor hun bak van 140 liter 3,64 euro per keer en voor een bak van 240 liter 6,25 euro. Hoewel het vaste jaarlijkse tarief wel verlaagd is ten opzichte van vorig jaar, zullen Castricummers met deze regeling al hoger uitkomen als ze zes keer per jaar hun bak willen laten legen.

De enige Noord-Hollanders die dit jaar minder geld kwijt zijn voor hun afvalverwerking, wonen in Hoorn. Omdat de gemeente een deal heeft kunnen sluiten met afvalbedrijf HVC, heeft zij de afvalstoffenheffing voor 2021 wat kunnen verlagen.

Meer berichten