In Uitgeest geen verlaging ozb, wel verhoging inflatiecorrectie | Uitgeester
Foto: Pixabay

In Uitgeest geen verlaging ozb, wel verhoging inflatiecorrectie

UITGEEST - Een meerderheid van de gemeenteraad (Progressief Uitgeest, Uitgeester Vrije Partij, CDA, D66 en de Partij van de Arbeid) heeft in zijn wijsheid tijdens de begrotingsraadsvergadering op 10 december jongstleden besloten om de ozb-verhoging van vorig jaar met 13,68% ongemoeid te laten.

Een voorstel van Uitgeest Lokaal om de inflatiecorrectie van 1,6% niet door te voeren en het ozb-tarief met 3,5% te verlagen heeft alleen steun gehad van de VVD. Juist nu de coronacrisis er bij veel huiseigenaren en bedrijven behoorlijk inhakt, hadden zij wel een beetje financiële ruimte kunnen gebruiken. Ondanks de belofte in het verkiezingsprogramma 2018-2022 van de grootste partij van Uitgeest, de PU, om de gemeentelijke lasten voor de burger niet te verhogen werd het ozb-tarief in 2020 zelfs verhoogd met 13,68% en voor 2021 met een inflatiecorrectie van 1,6%.

Bert Weijers, fractievoorzitter van Uitgeest Lokaal, over de verhoging: ”Burgers die toch al veel moeite hebben om hun rekeningen te betalen of zelfs werkloos zijn geworden door de coronacrisis worden nu nog eens extra belast door deze raad. Ook is een inflatiecorrectie op dit moment niet op zijn plaats.”

De dekking voor de ozb-verlaging had Uitgeest Lokaal gevonden in de tweede Financiële Rapportage van dit jaar. Die bedraagt ruim € 500.000 voordelig. Maar de meeste partijen wilde hier niets van weten. Die hadden hun hakken al in het zand gezet en wezen elk voorstel van de hand. Als reden gaven ze aan dat de ozb niet met incidenteel geld verlaagd kan worden. Dat is normaliter correct, echter deze verhoging van vorig jaar is door hun beslissing nu structureel geworden. En dat hadden de VVD en Uitgeest Lokaal graag koste wat het kost willen voorkomen.

Tekst: Dannij van der Sluijs

Meer berichten